1,5 kg Orjacsont ez jó kis húsos
1 fej vöröshagyma
1 karalábé
1 kisebb db zeller, vagy ha nincs, zeller zöld én mindkettőt beleraktam
3 szál fehérrépa
5-6 szál sárgarépa
1 krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 tk házi étel ízesítő
10 szem szemes bors
só ízlés szerint
Finom Házi Orjaleves
Gyermekkori emlékek térnek vissza ,nem túlzás ha azt mondom ennek nincs párja .
Mivel finom házi Orja részét kaptam ,nem volt kérdés mi készül belőle. Guszta hús is volt rajta bőven
Nagyon szeretjük a gyönyörű, tartalmas nap sárga levest. Sok zöldséggel, sok tésztával. Igazán lélekmelegítő egy dolog.
A húsos csontot egy nagy szűrőbe teszem, és leöblítem megmosom. Egy 3-4 literes lábasban vizet melegítek. Amikor forr, a húsra locsolom. Közben a csontot forgatom, hogy mindenhol érje a víz ,tehát előre leforrázom ,mert akkor nem habzik annyira főzés során .
Majd meghámozzuk a répákat, a karalábét, a zellert, a krumplit.A hagymákat megpucoljuk . Én mindig pucolás után mosom meg a zöldséget, akkor nem leszek tőle oly sáros .
Egy arra alkalmas lábasba beteszem a csontot,felöntöm kb 2 liter vízzel picit főzöm egy kevéske sóval .Majd amikor még a képződött habot leszedtem akkor belerakom a zöldségeket sárgarépát ,fehérrépát hosszában vágva ,karalábét ,zeller gumót gerezdekre vágva ,hagymákat egyben hagyom és a krumplit is. Pótolom még a vízet ha kell annyi vízzel, hogy ellepje, bár úgyis felúsznak a tetejére...
A levest sózom, és 10 szem szemes borsot dobok bele .Belerakok minden zöld fűszert . Lefedem és nagy lángon újabb forrásig melegítem.
Ha forr, a legkisebb lángra teszem, és már csak félig fedem le.
Most jön két-három- óra várakozás. A leveshez idő kell. A jó leveshez még több idő kell.
Az orjalevest minimum 3 óra hosszat főzöm ,szinte csak melegítem. Igen, melegítem, mert olyan pici lángon főzöm, hogy éppen csak "gyöngyözzön" a leves. Ha zavaros lenne, idővel gyönyörű nap sárga színe lesz, és az illata fenséges.
Minél tovább főzzük, annál ízletesebb leves lesz.Ha már a csontról leválik a hús addigra minden megfőtt a levesben. Szép óvatosan tányérra szedem a zöldségeket és a finom Orja husit ,majd szűrön átszűröm a levet .Egy gyönyörű gyöngyöző leveskét kapok . Ha készen van, kifőzött cérnametélttel tálaljuk. Mellé az Orja húshoz kínálok Tormát és friss kenyeret .Jó étvágyat
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.