Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Nehéz » Flódni Csilditől torta formában

felvitel dátuma: 2020-06-14 11:54:22       mai nézettség: 1       nézettség: 850
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:

26 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg vaj

10 dkg házi zsír
5 dkg porcukor
3 db közepes méretű tojás sárgája + 1 db tojássárgája a sütemény kenéséhez
1-2 evőkanál száraz fehérbor
1 kis csipet só 
Az almatöltelékhez:
5-6 db közepes méretű alma
2 evőkanál méz
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
½ dl száraz fehérbor
A máktöltelékhez:
25 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 db  narancs héja és leve
2,5 dl víz
A diótöltelékhez:
25 dkg darált dióbél
1 evőkanál méz
5 dkg porcukor
1  citrom héja és leve
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál víz
1-2 evőkanál száraz fehérbor
Valamint:
25 dkg sűrű szilvalekvár 

Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 55 perc

Elkészítés:

Elkészítés: Először a négyféle tölteléket készítjük elő. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, vékonyan lereszeljük. Mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel és borral néhány perc alatt megpároljuk, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, érdemes alaposan kinyomkodni, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne!
A máktöltelékhez a darált mákot minden hozzávalójával együtt lábosba töltjük, folyamatos keverés mellett felforraljuk. A mák minőségétől is függ, hogy mennyi vízre, illetve borra lesz szükség. Sűrű krémet kell kapnunk. Legyünk óvatosak, ahogy hűl, az állaga sűrűsödik valamelyest. Ezt is hűlni hagyjuk.
A diótöltelékhez a kimért hozzávalókat egy tálban elkeverjük – ez is legyen kellően sűrű, nehogy kifolyjon a süteményből!
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az apróra kockázott hideg vajat,és a zsírt a csipet sót és a cukrot, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A 3 tojássárgáját egy kevés borral tálban elkeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük. Tésztává gyúrjuk. Ha túlságosan nehezen állna össze, kevés borral lazíthatjuk.
A tésztát 5 egyforma nagyságú gombóccá formáljuk. Frissen tartó fóliába csomagolva legalább ½ órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Az első tésztagombócot két folpakk fólialap között egészen vékony körlappá nyújtjuk, pontosan akkorára, amit bele tudunk illeszteni a tortaformába. Egyszerűbb, ha kinyújtjuk, és a tortaforma mentén körbevágjuk. Nyújtófa segítségével belehelyezzük a formába .Itt megjegyzem hogy a középső 3 lapot én előre sütöttem ,hogy ne maradjon nyers a tészta .Nem kell sokáig 7-10 perc . Erre kerül a sűrű  diótöltelék. Újabb vékonyra nyújtott tésztalap következik, amit megkenünk a máktöltelékkel. A harmadik tésztalappal befedjük, majd rákenjük a szilvalekvárt. A negyedik tésztalapot is kinyújtjuk, méretre vágjuk, majd rásimítjuk a lekvártöltelékre. Az utolsó tölteléket, a lecsepegtetett, párolt almát erre simítjuk, majd a szintén vékonyra nyújtott ötödik tésztalappal lefedjük. A legfelső tésztalapot megkenjük a félretett 1 tojássárgájával, amit előzetesen 1 teáskanál vízzel elkevertünk. Villával kissé megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson.
Az előmelegített sütőbe toljuk, a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük. Nagyjából 55 percen át sütjük. Mivel nagyon magas sütemény, lassú és igen mérsékelt tűzön sül tökéletesre. A még meleg süteményt a formában rácsra helyezzük. 5-10 perc elteltével a tortaforma peremét óvatosan leválasztjuk, ha szükséges, egy hajlékony pengéjű késsel kissé rásegítünk. Hagyjuk teljesen kihűlni, csak úgy szeleteljük! Ha van hozzá türelmünk, akár egy fél napot is várakoztathatjuk. Hűvös, jól szellőző helyen akár 1 hétig is tárolhatjuk.
Akinek nem lenne kellően édes, a tetejét vaníliával kevert porcukorral is meghintheti.

Természetesen magas falú tepsiben is elkészíthető, kis, hosszúkás szeletekben, vagy kockákban is tálalható.

Az igazán jó flódni tészta rétegei szinte papírvékonyságúak, egyenletesek. A kész süteményben pedig tökéletes harmóniában egyesülnek a gazdag töltelékrétegek. Vigyázat, ez a sütemény nem kalóriaszegény, nehéz is neki ellenállni.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.