fél kg liszt,
2 dkg élesztő,
2dl langyos tej
1 kávéskanál cukor,
1 evk.liszt a kovászba
csipet só,
1 egész tojás
15 dkg porcukor,5 dkg olvasztott vaj.
A meleg helyen tartott lisztbe belekeverem a sót,cukrot.A langyos tejben elkeverem az élesztőt és a kanál lisztet,majd megvárom mig felfut.
Majd a felfutott kovászt beleöntöm a lisztbe és a tojást Én egy kis tányérba előzöleg felverem és úgy adom a liszthez. Fakanállal jól bekeverem,dagasztom,hogy gyönge tésztát kapjunk,majd mikor hólyagokat vet és kezd szép sima lenni adagonként beleöntjük az 5 dkg olvasztott,langyos vajat és ezzel is simára dolgozzuk./kenyértészta állagú legyen./
Langyos helyen megkelesztjük.Jól meg kell keleszteni és akkor nem reped meg.Én fél időben kiszoktam nyomkodni belőle a levegőt és hagyom újra megkelni.
Nem kell megijedni,10 perc múlva újra szépen feljön.Ha kész, lisztezett deszkán ,annyi részre osztjuk,amennyiből fonni akarunk.Én ezt a mennyiséget 6 cipóra osztottam és 3-3 fonattal csináltam meg. Két kalács lesz belőle. Ennél a tésztánál még a dagasztás befejezése előtt 1/3 részt áttettem egy másik tálba és hozzá szitáltam 1 púpos ev.kanál kakaót,igy 1 kakaós és 2 fehér rúdból fontam meg az 1-1 kalácsot.Olajozott tepsibe tettem,letakartam és bekapcsoltam a sütőt és amíg bemelegedett, addig a kalácsom még kelt a tepsibe. Vizes ecsettel kentem le.
170 fokon,légkeverés mellett 30 percig sütöttem. Fontos a kivétel előtt a tűpróba,hogy teljesen megsült-e a kalácsunk. Még melegen újra lekenem vizes ecsettel és porcukorral megszórom,lekvárral tálalom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.