1 doboz Vecsési káposzta
15 dkg húsos szalonna
1 ek. olaj
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
1 db babérlevél
Egész kömény ízlés szerint
1 tk piros paprika
1 közepes fej vörös hagyma
A gőzgombóchoz:
25 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 dkg zsír
csipet cukor
csipet só
A sült húshoz:
1,5 kg oldalas
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
4-5 gerezd fokhagyma
2 tk piros paprika
A sütéshez:
1 evőkanál sertészsír
1 dl víz
Először a gőzgombóc tésztát készítjük el.
Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejen felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, sót, zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk.
Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A szalonnát felaprítjuk.
A káposztát kissé átmossuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon átfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalókkal, a piros paprika kivételével.
1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük.
A megsült káposztát piros paprikával megszórjuk.
A megkelt tésztát 13 kis darabba vágtam, majd tenyeremben gombócokat formáztam belőle.
Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából, 1-2 dl vízzel felöntjük.
Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy,hogy ne érjenek össze.
Számítsunk rá, hogy megdagadnak.
A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne!
Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.
A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócokat.
Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy. Rendkívül különleges, nagyon finom étel. Friss káposztából is elkészíthető!
A hús készítése:
A húst 1 vagy 2 bordánként felvágjuk, megmossuk.
Ízlés szerint sózzuk, borssal meghintjük.
Egy tepsit a zsírral kikenjük, ráöntjük a vizet és az oldalas darabokat rátesszük.
Zúzott fokhagymával megszórjuk.
Alufóliával befedjük.
230 fokra melegített sütőben 80 percet sütjük, majd a fóliát levesszük, piros paprikával megszórjuk, saját levével megöntözzük és további 10 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.