Hozzávalók kb.80 darabhoz
125g méz
125g vaj/margarin
3db tojás
250g porcukor
½ citrom leve és reszelt héja
250g finomliszt
250g rozsliszt (nem muszáj ez is lehet finomliszt)
1kk.szódabikarbóna
2evő k.mézeskalácsfűszerkeverék
A díszítéshez:
200g tortabevonó étcsokoládé
100g fehér csokoládé
2+2ek. Napraforgóolaj
Felolvasztjuk a mézet a vajat/margarint és hagyjuk langyosra hűlni.
A tojásokat egy keverőtálba beleütjük és eldolgozzuk a porcukorral
és a citromlével,majd hozzá adjuk a mézes keveréket.
A finomlisztet átszitáljuk,összevegyítjük a rozsliszttel,a szódabikarbónával
a mézeskalácsfűszerkeverékkel, és a citromhéjjal.
Több részletben a mézes-tojásos alaphoz adjuk,fakanállal jól össze dolgozzuk(egyelőre lágy ragacsos masszát kapunk)
Folpakkal letakarjuk,és éjszakára (de legalább 5 órára) hűtőben pihentetjük.
A tepsiket kibéleljük sütőpapírral (3-4)
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk,cipót formálunk belőle,és 8
részre osztjuk,és kb.4cm átmérőjű rudakat sodrunk belölük.
Mindegyiket 10 egyenlő darabba vágjuk.Lisztes kézzel golyókat formálunk belőle,és 4-5 cm távolságra tepsibe rakjuk (sütés közben duplájára nőnek).
A sütőt előmelegítjük 200 fokra,és 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük a pogácsákat.Még melegen /húslapáttal/ leválasztjuk őket a sütőpapírról és
rácsra rakosgatjuk őket és kihűtjük.
Díszítés:A tortabevonó ét és a fehér csokoládét két külön lábasba tördeljük,meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk,elkeverjük benne 2-2 ek.étolajat.A pogácsák egyik felét az étcsokoba,másik felét a fehér csokiba mártjuk,rácsra rakosgatjuk.Tetejüket cikk-cakk vonalban vékony sugárban meglocsoljuk az ellenkező színű csokoládéval, majd hagyjuk megdermedni.
Sütőpapirral rétegezve fém dobozba tároljuk.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.