Szerintem pompás!
Kölesgombóc:
1/2 csésze köles
1 1/2 csésze víz
Himalája só ízlés szerint
1/2 sárgarépa reszelve
1 ek lenmagolaj
1 bélyegnyi kombu (tengeri zöldség) elhagyható
Sárgaborsó szósz:
1 csésze sárgaborsó
Himalája só
1 avokádó
20 cm póréhagyma
2 cikk fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
Kölesgombóc:
A kölest kis lángon addig pirítjuk, amíg finom illata lesz. Ekkor felöntjük kb. háromszoros vízzel, hozzáadjuk a kombut, sózzuk, és 20-25 perc alatt puhára főzzük. Hagyjuk fedő alatt, amíg picit veszít a hőmérsékletéből, utána összekeverjük az olajjal és a nyers, reszelt répával.
A kezünkkel szép nagy gombócot formálunk belőle, és elhelyezzük a tányér közepén.
A tetejét megszórtam frissen darált szezámsóval.
Sárgagombóc:
Közben a sárgaborsót jól megmossuk, és pici sóval, szintén 1 bélyegnyi kombuval feltesszük főni.
Itt is elhagyható a kombu, de segít puhára főzni a borsót, és rengeteg ásványi anyag oldódik ki belőle a főzés során. 20-25 perc alatt ő is megfő.
Megvárjuk, amíg kicsit kihűl, és összeturmixoljuk a többi hozzávalóval.
A kölesgombóc köré csurgatjuk, megszórjuk még reszelt sárgarépával, és már ehetjük is.
Amit a tányéron láttok, annak a fele fért belém, és dugig vagyok.
A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 % fehérjét, 1-3 % zsírt, 60 % szénhidrátot tartalmaz.
0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne.
További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2- vitamin.
Ugyancsak nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ásványi anyagai közül pedig a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben.
Száraz, hántolt, felezett kerti zöldborsó, a hüvelyesek legegészségesebb fajtája. Sárga és zöld színű változata létezik.
Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek.
A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges étel, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani.
A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig megelőzheti a rákosodást.
Főzés közben hamar szétesik.
Többnyire leves és főzelék készül belőle.
forrás: http://www.teller.hu/tudnivalok.htm
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.