Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Zöldség étel receptek » Fűszeres sárgaborsó kölesgombóccal

felvitel dátuma: 2011-05-12 20:15:04       mai nézettség: 1       nézettség: 3709
részletes recept
Hozzávalók 2 személyre:

Kölesgombóc:

1/2 csésze köles
1 1/2 csésze víz
Himalája só ízlés szerint
1/2 sárgarépa reszelve
1 ek lenmagolaj
1 bélyegnyi kombu (tengeri zöldség) elhagyható


Sárgaborsó szósz:

1 csésze sárgaborsó
Himalája só
1 avokádó
20 cm póréhagyma
2 cikk fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem

Előkészületi idő: 10 perc


Főzési idő: 45 perc
Elkészítés:

Kölesgombóc:

A kölest kis lángon addig pirítjuk, amíg finom illata lesz. Ekkor felöntjük kb. háromszoros vízzel, hozzáadjuk a kombut, sózzuk, és 20-25 perc alatt puhára főzzük. Hagyjuk fedő alatt, amíg picit veszít a hőmérsékletéből, utána összekeverjük az olajjal és a nyers, reszelt répával.
A kezünkkel szép nagy gombócot formálunk belőle, és elhelyezzük a tányér közepén.
A tetejét megszórtam frissen darált szezámsóval.
 

Sárgagombóc:

Közben a sárgaborsót jól megmossuk, és pici sóval, szintén 1 bélyegnyi kombuval feltesszük főni.
Itt is elhagyható a kombu, de segít puhára főzni a borsót, és rengeteg ásványi anyag oldódik ki belőle a főzés során. 20-25 perc alatt ő is megfő.
Megvárjuk, amíg kicsit kihűl, és összeturmixoljuk a többi hozzávalóval.
A kölesgombóc köré csurgatjuk, megszórjuk még reszelt sárgarépával, és már ehetjük is.
Amit a tányéron láttok, annak a fele fért belém, és dugig vagyok.

A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 % fehérjét, 1-3 % zsírt, 60 % szénhidrátot tartalmaz.
0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne.
További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2- vitamin.
Ugyancsak nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ásványi anyagai közül pedig a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben.
Száraz, hántolt, felezett kerti zöldborsó, a hüvelyesek legegészségesebb fajtája. Sárga és zöld színű változata létezik.
Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek.
A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges étel, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani.
A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig megelőzheti a rákosodást.
Főzés közben hamar szétesik.
Többnyire leves és főzelék készül belőle.
forrás: http://www.teller.hu/tudnivalok.htm

Szakács: Ildikó


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 ancsika 2012 december 02

Szerintem pompás!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.