30 dkg, krumpli
egy közepes méretű vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szál zeller levél (ennek híján egy nagy csokor petrezselyemzöld)
1 tv paprika
1 nagyobb vagy 2 kisebb paradicsom
só, őrölt bors
hüvelyes erőspaprika, ha szeretjük
A rántáshoz:
1 evőkanál zsír vagy fél dl. étolaj
2 evőkanál liszt
Gombóchoz a főtt burgonyán kívül:
diónyi zsír
2 evőkanál zsemlyemorzsa vagy 1 evőkanál búzadara
1 tojás
és annyi liszt, hogy gyúrható tésztát kapjunk
2 mokkáskanál őrölt pirospaprika
A krumplit felkockázzuk és kb. 2,5-3 liter sós vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük a burgonyakockákat, s hagyjuk kihűlni.
A krumpli főzővízébe belereszeljük a vörös - és a fokhagymát, hozzáadjuk a zellerlevelet, karikázott tv paprikát, szeletelt paradicsomot, ha szükséges utánasózunk. Frissen őrölt borssal ízesítjük még.
Ha megfőtt, rántást készítünk, felengedjük hideg vízzel, majd belefőzzük a levesbe.
Közben - ha már kihűlt a krumplink -, akkor összegyúrjuk a gombóchoz a hozzávalókat, s rudakat sodrunk a tésztából, majd feldaraboljuk, s kis gombócokat gömbölyítünk. Belefőzzük a levesbe.
Tálalhatjuk tejföllel vagy anélkül is, az igényeknek megfelelően.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.