Nagyon finomnak nézem, ezt is ki fogom próbálni! Köszönöm szépen a receptet!
Tészta Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg ráma
2 dl tejföl
2 db tojássárgája
1 csepp ecet
csipet cukor
csipet só
A lekenéshez:
olvasztott zsír
Krém Hozzávalók:
1 Liter tej
4 tojás
13 dkg rétesliszt
30 dkg cukor
1cs vanílás puding
A szóráshoz porcukor
A krémes alsó és felső, réteges és vékony lapja nem más, mint vajas leveles tészta.
Ezt elkészíthetjük mi magunk is,
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk lisztből csak 40 dkg teszünk bele, mert a 10 dkg lisztet majd az olvasztott zsírral kikeverjük.
Egyenként vékonyra kisodorjuk, lekenjük olvasztott zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit.
Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük felhasználásig, de legalább 1-2 órát pihenjen.
Pihenő idő után kinyújtjuk és lekenjük az olvasztott lisztes zsírral, majd hajtogatjuk alulról felfele aztán fentről le és a két oldalát is ráhajtjuk, így pihentetjük 10 percet. Fontos hogy mindig ugyanúgy hajtogassuk. Utána újra kinyújtjuk és ezt 4x ismételjük.
Így lesz leveles a tésztánk.
Bármely módon formázhatjuk, mert ízlés szerinti töltelékkel is tölthető.
Szép leveles, porhanyós a tészta.
Most 2 lapot nyújtunk, tepsi hátán óvatosan megsütjük kb 15-20 perc.
Sütés előtt megszurkáljuk ne hólyagosodjon fel.
Ha kész óvatosan lecsúsztatjuk a tepsiről.
Az alsó tésztalap marad egyben, erre kerül majd a krém.
A másik tésztalapot vágjuk négyzet formákra, így helyezzük majd szorosan egymás mellé a krémes rétegre.
Így vizes, vékonypengéjű éles késsel sokkal könnyebb lesz felvágni a süteményt.
Amíg sül a tésztánk elkészítjük a krémet
Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét.
A tojásfehérjéhez adjunk 5 dkg cukrot, és gőz fölött verjük fel fényesre.
A gőz fölött felvert hab keményebb marad, jobb lesz a tartása.
Ha felvertük, hagyjuk a gőz felett egészen addig, amíg nem keverjük a sárga krémhez.
A tejet öntsük egy lábasba, melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá a vanília pudingot, a cukrot, a lisztet, a tojássárgáját és kézi habverővel keverjük simára. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel, amíg besűrűsödik.
Hűtsük langyosra, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot.
Még langyosan rétegezzük a már kisütött alaplapra.
A krémes rétegre helyezzük szorosan egymás mellé a négyzet alakúra vágott leveles tészta lapokat, és tegyük pár órára hűtőbe.
Hintsük meg porcukorral és vízbe mártott éles késsel szeleteljük fel.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.