60 dkg. sertéshús (lapocka, comb vagy karaj)
15 dkg. füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
10 dkg. sonka
10-12 dkg. csemege uborka (Nekem házilag készített )
1 dl. Száraz fehérbor
3 evőkanál olaj
1 tk só,
1 tk bors
2 nyomat mustár
1 csipet köménymag
1 evőkanál paradicsom püré, szintén házi
Előkészületek:
A húst vékony csíkokra vágom, akárcsak a szalonnát.
A hagymát, paradicsomot felaprítom.
Elkészítés:
1. Egy magas falú serpenyőben kevés olajon megpirítom a szalonnát félig (üvegesre), hogy kiadja a zsírját, de nem piruljon ropogósra.
2. Hozzáadom a hagymát és azt is üvegesre pirítom, közben belereszelem a fokhagymát is.
Felöntöm a borral és addig forralom, míg zsírjára nem pirul újra.
3. Ekkor teszem bele a húst, amit fehéredésig pirítok, megborsozom, sózom (a sóval óvatosan, mert a szalonna is sós és minden ami belemegy még, az sós), a csipet köményt is belerakom és a mustárt, paradicsompürét majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje.
4. Lefedve 20 percig főzöm közepes fokozaton.
Közben ellenőrzöm, és ha a leve elfő, pótolom.
Ezután hozzáadom a felaprított paradicsomot elkeverem és újabb 20 percig főzöm félig lefedve, de most nem pótolom a vizet, hagyom újra a zsírjára pirulni (azért vigyázok, hogy ne kapassam le az alját!).
5. Végül az uborkát és a sonkát is felcsíkozom és mehet bele az is.
Megint felöntöm annyi vízzel, amennyi szaftot szeretnék és még 20 -25 perc párolással főzöm lassú tűzön készre.
Rízzsel tálaltam, de adható hozzá tarhonya vagy tészta is.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.