1 kg savanyú káposzta
1 kg sertéscomb vagy lapocka ledarálva
1-2 szem babérlevél
100 g füstölt kolbász
1 evőkanál pirospaprika
2 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
1 csipet őrölt bors
1 csipet őrölt kömény
1 csipet majoranna
1 tk só
1 tk darált chili vagy cseresznyepaprika
10 dkg rizs (gyors rizs ezt nem kell előre főzni)
1 db tojás
2 evőkanál olaj
tejföl
1. Mossuk át a savanyú káposztát hideg vízben, majd jól nyomkodjuk ki, én egy kicsit megtépkedem ne legyenek a szálak olyan hosszúak.
A hagymát és a fokhagymát hámozás után vágjuk apróra, a kolbászt kockázzuk fel.
2. Pirítsuk meg a hagymát egy nagy lábosban.
A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot húzzuk le a tűzről és hintsük meg a pirospaprikával, majd öntsünk rá 1 dl vizet, és keverjük össze a savanyú káposztával.
4. A darált húshoz adjuk hozzá a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítsük .
Tegyük a lábosba, a káposztára és fedő alatt, lassú tűzön, főzzük puhára (kb. 1 óra. Közben többször rázzuk meg a lábost, keverni nem szabad!
5. Szedjük ki óvatosan a gombócokat, és rántsuk be a káposztát.
Ehhez az olajat forrósítsuk fel, és pirítsuk meg benne a lisztet.
Öntsük fel 2 dl hideg vízzel, és keverjük el csomómentesre.
Adjuk a káposztához, és 10 percig forraljuk.
A gombóckákat visszatesszük a tetejére, és tejföllel kínáljuk.
Hasonló módon készül mint a töltött káposzta de itt nem csavarjuk káposzta levélbe a gombócokat.
Jó étvágyat hozzá.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.