Előre bocsátom, a "Napfény és fűszer"-nél találtam, a Google-be beírt keresés után. Senkinek nem kívánom a tulajdonát elvenni, "csak" nagyon finom!
Hozzávalók:
-60 dkg liszt
-1 ek,só
-3 ek. kacsazsír
-1 tk cukor
-3 dkg élesztő
-3- 3,2 dl víz
Töltelék:
-1 nagy csokor kapor(5-7 kis bolti csokor)
-2 ek kacsazsír
Napfény és fűszer:
Kapros dübbencs
Alig várom,hogy megjelenjen az első friss kapor a piacon.Egyik legkedvesebb "örökségem" ez a kelt kalács.
Anyukám alig győzte sütni nekünk,pedig Ő maga nem szereti
A recept a júniusi Kifőztükben is megjelent .
Nem éppen diétás,de az ízélmény fantasztikus
A hozzávalókból közepesen lágy tésztát dagasztok,majd félreteszem pihenni.
A "töltelékhez" a zsíron néhány perc alatt megfonnyasztom az összevágott kaprot.
Amikor a tészta megkelt téglalappá nyújtom és rákenem a kaprot.
Fentről és lentről is behajtom középig,majd a két oldaláról is behajtom középig és összecsukom mint egy könyvet.
Ezután egy 20*30-as tepsibe teszem és finom mozdulatokkal szétlapogatom amíg a tepsit kitölti.
Újra félreteszem kelni egy fél órára.
Van amikor a tésztát kettéveszem ,mindkét lapot kinyújtom,elosztom a tölteléket és feltekerem mint a beiglit.
Így két rúd kalácsot kapok.A továbbiakban mindent egyformán csinálok.
Amikor újrakelt,bevagdosom a tetejét,mintha 6-8 felé vágnám(de nem vágom át) és lekenem olvasztott zsírral.
Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.
A legfinomabb a ropogós széle vagy a rudak csücske
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.