Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Sütemény ételek receptek » Karamellás grillázsos sütemény

felvitel dátuma: 2023-10-09 19:36:58       mai nézettség: 1       nézettség: 32
részletes recept
Hozzávalók 1 személyre:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek kakaópor
5 dkg margarin
1 tojás (közepes)
1 kk szódabikarbóna
kb 1 dl tej
Krém:
20 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
6 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
Grillázshoz:
10-15 dkg darabos dió
1 evőkanál vaj, vagy margarin
1-2 evőkanál kristálycukor
 
 
Előkészületi idő: 0 perc


Elkészítés:
A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a margarint és az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a kakaóport, majd adjuk hozzá a tojást és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ezután osszuk el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki. 23x38-as tepsi háton előmelegített sütõbe, 180 fokon kb 10-15 perc alatt süssük készre (amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük). A sütőből kivéve, rögtön csúsztassuk le és úgy hűtsük ki. A teljesen kihûlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Krém: Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre (vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!).
Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet (ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!!!!).
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon.
A pudingport keverjük simára a maradék 1 dl. tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen (közben többször keverjük át). A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy egy jó habos krémet kapjunk (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá).
Helyezzünk tálcára, vagy vissza a tepsibe egy tésztalapot, majd egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel.
Ezután a legfelső lapot ízlés szerint szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Tetejére grillázs:
10-15 dkg diót késsel apróra (de azért darabos legyen, 3 mm-es) összevágni. Serpenyőbe tenni 1 ek. margarint (vajat), 1 púpos ek. kristálycukrot, majd ezeket összepirítani, úgy, hogy a zsiradék elpárologjon. A végén vigyázni, nehogy hirtelen sötétre megkapja, mert akkor égett íze lehet. Ez kb. 5-10 perc. Állandóan keverni kell, a végén, ha már szép sötétbarna, levenni és addig keverni gyorsan, amíg ki nem hűl. A tészta tetején lévő krémre sűrűn rászórjuk (hidegen). Majd a legvégén egy nagy lyukú reszelőn Katica tejcsokit kell ráreszelni. Jobb a tej, mint a keserű, mert a grillázsos dióval jobban harmonizál az íze.
Szakács: Ibolya


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.