A tésztához:
5 db tojás
20 dkg liszt
10 dkg zsír
5 dkg vaj
2 dl víz
pici só
1 e.k gyümölcscukor /darálva/
A krémhez:
5 db tojás
10 dkg liszt
6 dl tej
10-15 dkg gyümölcscukor
2 vaníliás cukor
3 dl hulala habtejszín
csipet. só
A 2 dl vizet felforraljuk a sóval, cukorral és a zsiradékokkal.
Akkor jó, amikor a zsiradék teljesen elolvad a vízben.
Kicsinyenként hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény aljáról és az oldaláról.
Langyosra hűtjük.
A tojásokat felverjük és kis adagokban beledolgozzuk a tojást és jó alaposan, fényesre keverjük.
35 x 35 cm-es gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és habzsák és csillagcső segítségével diónál nagyon halmokat nyomunk kicsit távolabb egymástól.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 20 percig sütjük ezen a hőfokon.
Ekkor a tészta megemelkedik.
A sütő ajtaját tilos kinyitni, mert a tésztánk összeesik.
20 perc után vissza vesszük a hőfokot 150 fokra és még tovább sütjük 20-25 percig.
Ekkor lesz jó ropogós a tészta.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a fánk kalapját.
Krém elkészítése:
Először verjük fel a tojásfehérjéket a csipet sóval.
A lisztet kevés tejjel, tojássárgájával, cukorral simára keverjük.
A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagyobb lábasban és a kikevert tojássárgás masszát bele csurgatjuk, sűrűre főzzük.
Ezután apránként, lazán hozzákeverjük a tojásfehérje habot és még 1-2 percig főzzük a krémmel együtt.
A habtejszínt keményre verjük.
Először a vaníliás krémmel töltjük a fánkokat, majd rá a habtejszín és a tetejére jön a fánk kalapja.
Végül szórjuk meg a porcukorral!
Tipp: A tésztátahalmokat sütés előtt spricceljük le vízzel, hogy szép magas fánkokat kapjunk.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.