A tésztához:
10 dkg sertés zsír /vagy 15 dkg margarin/
15 dkg finom liszt
csipet só
2 dl víz
5 db tojás
A krémhez:
5 db tojás
10 dkg finom liszt
15 dkg kristály cukor
5 dkg vaníliás cukor
6 dl tej
A díszítéshez:
tejszínhab
vaníliás porcukor
Előkészítés: A zsírt a vízzel és a csipet sóval feltesszük forrni. Folyamatosan kevergetve apránként hozzáadjuk a lisztet. Addig kevergetjük míg elválik az edény falától. Levesszük a tűzről és még forrón egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A masszát hagyjuk kihűlni.
Elkészítés: Ha már csak langyos a massza habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire nyomunk belőle diónyi adagokat 5-6 cm távolságra egymástól. Előmelegített sütőbe tesszük 200-220 fokon 15 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra visszavéve még 15 percig sütjük. A sütőt ne nyissuk ki sülés közben, mert a fánk összeesik. A sütőt lezárjuk, az ajtaját résnyire nyitjuk és hagyjuk a fánkokat száradni 15-20 percet. Amíg a fánk sül elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük. Hozzáöntjük a tejet és lassan adagolva belekeverjük a lisztet. Gőz fölött sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tojáshabot. A fánkok felső egyharmad részét levágjuk. A belsejét az ujjunkkal benyomjuk. Jó esetben csak egy hártya rész van ott. A kihűlt krémet habzsákba töltjük és a fánkokba nyomjuk. Tejszínhabot nyomunk rá, visszatesszük a tetejüket és meghintjük vaníliás porcukorral.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.