15 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1,5 dl víz, 5 db tojás, csipet só, 1 mokkáskanál cukor
A krémhez:6 dl tej, 6 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás pudingpor, fél liter tejszín+ cukor vagy hulala hab
A vizet, a margarint a sót és a cukrot kevergetés mellett felforralom. Ha felforrt lehúzom a tűzről amíg belekeverem a lisztet, majd újra felteszem főni, és folyton kevergetve addig főzöm amíg a tészta elválik az edény falától. Ezután a még forró tésztát egy tálba vagy habüstbe teszem és gépi habverővel gyors keveréssel egyenként beleütöm mind az 5 tojást. A tojások méretei nagyon eltérőek, ezért egy 6. tojást felverek egy kisebb tálban és ha szükséges a tésztához öntök belőle annyit amennyivel sűrű, krémszerű de nem kemény tésztát kapok. Kiolajozom a tepsit, a tésztát habzsákba töltöm. Sima kinyomócsővel rusztikus, csillagcsővel szép csipkés tökéletesen egyforma fánkokat kaphatunk. Ennyi tésztából kb. 8 nagyobb vagy 15 kisebb tésztát nyomok egymástól legalább 3-3 cm távolságra a tepsibe mert fánkok sütés közben megnőnek. A sütőt csak ezután kapcsolom be és fűtöm fel 220 C-ra, addig a tészta pihenhet egyet. Az előmelegített sütőbe teszem és 10-15 percig sütöm. Sütés közben nem szabad nyitogatni az ajtót mert a fánkok összeesnek. Ha megsültek a sütőben hagyom kihűlni. Közben elkészitem a krémet. A pudinport a cukrot és a tejet felfőzöm, majd amíg hűl felverem a hulalát vagy a tejszínt cukorral. (Tipp: a kész puding tetejére egy folpack-ot teszek így nem fog lebőrösödni.) Ha a puding kihűlt hozzákeverem a tejszín 1/3-át. A fánkok tetejét levágom, majd megtöltöm őket a vaniliás krémmel és a tejszínnel. Én csak porcukrozni szoktam, de ízlés szerint akár karamellbe is márthatjuk a fánkok tetejét vagy megszórhatjuk dióval, mogyoróval.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.