1 egész élesztő,4 dl langyos tej,2 dl langyos víz,3 kiskanál só,1 kiskanál cukor,kb 850 gr liszt.
Tészta kenéshez:
140 gr sertészsír,3 tojás sárgája,1 evőkanál liszt=ezt jól kikeverjük.
Kiflik lekenéséhez:1 egész tojás
Ízlés szerint:szezámmag,mák,sajt...
Elkészítés:2 dl langyos tejbe teszünk 1 evőkanál lisztet,cukrot,élesztőt ,majd hagyjuk felfutni. A többi hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát,majd 1 órán át kelesztjük.Amikor megkelt a tésztánk 4 darabra osztjuk, cipókká formáljuk és nagyobb tányér nagyságúra nyújtjuk,majd lekenjük a zsírós krémmel,hagyjuk pihenni 30-40 percig.Majd egymásra helyezzünk 2 darabot és egy lisztezett abroszon kihúzzuk mint a rétestésztát,nem kell nagyon vékonyra. (A másik két darab tésztával ugyanígy járunk el) .Majd a tészta egyik felét a terítő segítségével középig felgöngyöljük.A másik oldalról is elvégezzük a göngyölést,középen elvágjuk a tésztát és 7-8 cm darabokra vágjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,lekenjük egy tojással tetszés szerint megszórjuk magvakkal.Előmelegített sütőben 180 c˘ szép pirosra sütjük.
Tipp:Édes változatban is elkészíthető,de akkor 3 kiskanál só helyett 3 teáskanál cukorral és egy kis csipet sóval dagasztjuk be a tésztánkat. Tölthetjük a kifliket, amivel csak szeretnénk!Jó étvágyat!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.