Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Ötletes / kreatív ételek recept » Kígyórétes

felvitel dátuma: 2014-11-11 17:09:55       mai nézettség: 1       nézettség: 3724
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:

A tésztához

1 dl tej
2 dkg élesztő
2 evőkanál kristálycukor
50 dkg finomliszt
20 dkg Rama 
1 mokkáskanál só
2 db tojás

A nyújtáshoz

finomliszt

Mákos töltelék

  • 50 dkg darált  Mák
  • 30  dkg  sütőtök
  •  fél citrom reszelt héja
  • 15 dkg cukor
  • 2-3 dl tej
  • 1 csipetnyi só
  • étolaj a kenéshez

Túrós töltelék

·         30 dkg túró

·         2 evőkanál tejföl

·         1 tojás

·         3 evőkanál cukor

·         2 evőkanál búzadara

·         2 csomag vaníliás cukor

fél citrom reszelt héja

A töltelék alá

3 evőkanál zsemlemorzsa

A lekenéshez

1 db tojás

A tetejére

porcukor vaníliás cukorral keverve

Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 25 perc

Elkészítés:

1.A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk.
Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a Ramával elmorzsoljuk.
A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás és a felfuttatott élesztő. Addig dagasztjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától.

2.Ezután 3 egyforma részre vágjuk és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni.
Legfeljebb annyi ideig pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeit.

3.Szórjuk a darált mákot egy tálba, majd tegyük hozzá a reszelt citromhéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtököt.
Hintsük rá a sót és ízesítsük cukorral, és az egészet kanállal jól keverjük össze.
Forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd öntsük a mákos keverékre.
Jó alaposan keverjük össze, hogy a mákos töltelékünk finom szaftos legyen.

4.A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután  a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojással  összekeverjük.

5.A tésztát egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle.
A lap hosszabbik oldalait kb. 5 centi mélységben, kissé ferdén, kb. ujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk.

6.Középre, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék. A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá és így tovább.

7.A három rétes éppen elfér a tepsiben, amit sütőpapírral bélelünk.
A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 °C;   kb. 30 perc alatt megsütjük.

8.A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukros vaníliát  szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk. 1 rúdból 12-14 szelet vágható, összesen 42 szeletünk lesz.

Ebből a tésztából számtalan töltelékkel készülhet rétes

 akár  káposztás, zöldséges,  meggyes-mákos, kapros-túrós és még számtalan más változatban is.

Én most Tökös –mákosat és túrósat készítettem

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.