A tésztához
1 dl tej
2 dkg élesztő
2 evőkanál kristálycukor
50 dkg finomliszt
20 dkg Rama
1 mokkáskanál só
2 db tojás
A nyújtáshoz
finomliszt
Mákos töltelék
Túrós töltelék
· 30 dkg túró
· 2 evőkanál tejföl
· 1 tojás
· 3 evőkanál cukor
· 2 evőkanál búzadara
· 2 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
A töltelék alá
3 evőkanál zsemlemorzsa
A lekenéshez
1 db tojás
A tetejére
porcukor vaníliás cukorral keverve
1.A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk.
Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a Ramával elmorzsoljuk.
A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás és a felfuttatott élesztő. Addig dagasztjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától.
2.Ezután 3 egyforma részre vágjuk és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni.
Legfeljebb annyi ideig pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeit.
3.Szórjuk a darált mákot egy tálba, majd tegyük hozzá a reszelt citromhéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtököt.
Hintsük rá a sót és ízesítsük cukorral, és az egészet kanállal jól keverjük össze.
Forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd öntsük a mákos keverékre.
Jó alaposan keverjük össze, hogy a mákos töltelékünk finom szaftos legyen.
4.A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojással összekeverjük.
5.A tésztát egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle.
A lap hosszabbik oldalait kb. 5 centi mélységben, kissé ferdén, kb. ujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk.
6.Középre, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék. A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá és így tovább.
7.A három rétes éppen elfér a tepsiben, amit sütőpapírral bélelünk.
A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 °C; kb. 30 perc alatt megsütjük.
8.A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukros vaníliát szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk. 1 rúdból 12-14 szelet vágható, összesen 42 szeletünk lesz.
Ebből a tésztából számtalan töltelékkel készülhet rétes
akár káposztás, zöldséges, meggyes-mákos, kapros-túrós és még számtalan más változatban is.
Én most Tökös –mákosat és túrósat készítettem
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.