Ennek a salátának, minimum három napig érnie kell. A lényege az, hogy előerjedt (fermentált) állapotba kerülnek alkotói, és a probiotikus mikróbák így könnyen kerülnek szervezetünkbe. Hihetetlenül egészséges, koreai nemzeti étel! Most a kínai kel mellett uborkát is tettem hozzá, amit nem bántam meg. Nagyon finom lett.
Ezúttal, a kel külső leveleit lebontottam, és a nagyobb levelek keményebb végeit levágtam. Ezt, egy kínai édes-savanyú étel készítésére használtam fel. A sárgarépát, zöldséghámozóval csíkoztam fel, és a jégcsapretket is. Az újhagymát hosszában kettévágtam, majd 3 cm-es darabokra. A fokhagymát szétnyomtam.
A kel leveleit meleg, sós vízbe áztattam éjszakára, majd reggel, a vízből kivéve, nagyobb tálban összekevertem a többi hozzávalóval. Belekerült a csíkozott sárgarépa, a retek, az újhagyma, a fokhagyma, a gyömbér, a paprika, (ami a hozzávalókban leírt módon igen csípős) a cukor, a szója, és halszósz, majd a só. Akkora edénybe raktam, (eredetileg befőttes üvegbe is szokták) amiben minden elfért, és a hűtőbe tettem. Másnapra kicsit már megvonult tartalma, így mivel kicsit összeesett, vágtam hozzá annyi uborkát, amennyi még belefért. Naponta megforgattam, és öt nap alatt ért meg. Közben megkóstoltam, és mivel az eredeti ízhez képest savanyúsága enyhén csökkent, kevés almaecetet ismét tettem rá.