25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl langyos víz
1 tk só
1 mk cukor
2 ek olaj
Az összes alapanyagot egy tálba mérem, majd kézzel egynemű, lágy tésztát dagasztok belőle, ez legalább tíz perc, meg kell vele dolgozni,hogy igazán jó legyen. A tésztát vékonyan bekenem olajjal vagy olvasztott vajjal, majd meleg helyen egy órán át kelesztem letakarva.A megkelt tésztát átgyúrom, hengerré nyújtom 3 hosszúkás rudat (veknit) vagy négy kisebb gombócot formázok belőle.Letakarva kelesztem őket 10 percig.Összeállítom a gőzölőedényt: két ujjnyi vízzel feltöltök egy fazekat, a közepére egy kisebb jénait (vagy tortakarikát, befőttes üveget, akármit) teszek, felforralom a vizet.A jénai, tortakarika, stb. tetejére egy sütőpapírral fedett tortaforma alját teszem, amire rápakolom a gombócokat.Lefedve, kis lángon, 15-20 percig fedő alatt gőzölöm. Közben nem emelgetem a fedőt.
Ha kész, leveszem a fedőt, óvatosan kiemelem a knédliket. Amikor langyos,éles késsel vagy cérnával felszeletelem és azonnal tálalom.
Tipp:A knédli mártásos, szaftos húsokhoz, vagy egyszerű pörkölthöz is kitűnő.
Jó étvágyat Kívánok!
***Sertéssült vörösboros mártással,dinsztelt káposztával,knédlivel
A sertéscombot (tarja is lehet)megtűzdeltem fokhagymával,sóztam,borsoz
Jó étvágyat Kívánok! ***
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.