Finom biztos, így szeretem. Ráadásul kenyér nélkül.
4 darab nyers disznókorom félbevágva
2 fustolt disznókorom félbevágva
1 nagyobb fustolt csulok
1 kg disznócomb
2 marék só, egy evokanál egészbors, 5-6 babérlevél
1 nagy fej fokhagyma - megpucolva, a gerezdek félbevágva, plusz pár gerezd lereszelve
Egy húszliteres fazék
A kormoket megpucoljuk. Mivel én nagyon szeretem a cupákosat, alaposan megtisztítottam mindent, egy borotvával alaposan leborotváltam, nehogy szoros legyen. A fazékba rakjuk, beletesszuk a fustolt csulkot is. Rászórjuk a sót, az egész borsot, a fokhagymát és a babérlevelet. Felontjuk hidegvízzel, olyan jó félig, háromnegyedig. Felforraljuk, vigyázzunk, hogy ne forrjon sokáig, nehogy zavaros legyen, nagyon lassú tuznél fozzuk, éppen csak gyongyozzon. Két óra fozés után beletesszuk a disznócombot is és legalább még négy órát fozzuk. A fozés ideje így osszesen hat órára nyúlik.
Én eddig mindig kitettem éjjelre a balkonra, reggel egészben leemeltem róla a zsírt, picit folmelegítettem és lefejtettem a színhúst és a boroket a csontokról.
Anyósomtól tanultam, hogy a tányérokat, tálakat, amibe a kocsonyát szedjuk majd, jó alaposan kikenjuk reszelt fokhagymával, arra jon a hús, majd a finom tiszta lé.
Ma újított a párom, hozott egy vékony slagot, átszipákolta a levet egy másik edénybe, a zsíros lotty megmaradt a fazékban, nagyon szép, zsír nélkuli kocsonyánk lett.
Ebbol tizennégy félliteres tányérka és három muanyag tál lett. Nekunk ez fél adag, karácsonyra dupla adagot fozok, szereti nagyon a család minden tagja, leszámítva az unokákat, ok rá sem néznek:))
Friss kenyeret és ecettel ízesített lilahagymát kínálok hozzá. Jó étvágyat kívánok!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.