Elkészítés:
A húst éjszaka hideg vízbe áztatjuk , másnap friss vízben felteszem főzni.(6-8 literes fazékba tesszük )
A hagymák héját alaposan megmossuk, de nem hántjuk le, mert ettől lesz szép tüzes a kocsonya színe!
A petrezselyemgyökereket,sárgarépát megtisztítjuk, 20-22 cm-es darabokra vágjuk, felső, vastagabb részüket félbe-negyedbe szeljük. A fokhagymafejeket megmossuk, egyszerűen kettévágjuk. A cseresznyepaprikát teatojásba/-gömbbe zárjuk.
Annyi hideg vizet öntünk a húsra, hogy 3-4 ujjnyira ellepje (elfőtt levét utólag nem szabad pótolni!). Felforraljuk, habját szitakanállal leszedjük , azután hozzáadunk a hagymákat, a fokhagymát, a teatojást , petrezselyemgyökeret és a sárgarépát. Félig lefedve, szelíd, éppen csak gyöngyöző forralással 3-3 1/2 órán át vajpuhára főzzük. (Készíthetjük kuktában is, a sípolástól számítva kb. 1 óra.)
Amikor készre főtt a kocsonya,leszedjük a zsírját kanállal,majd egy kis lábasba tesszük.3-4 kisebb zuzott fokhagymát megpiritunk benne és 1 kis k.kanál őrölt piros paprikával meghintjük.A készre főtt kocsonyába öntjük,majd hadjuk 5 percig főni és levesszük a tűzről!
A húsféléket kisebb darabokra vágjuk-bontjuk, és arányosan elosztva mélytányérokba vagy kisebb-nagyobb tálakba tesszük. Tetejükre merünk annyi lét, hogy az többé-kevésbé ellepje,és hidegen helyen hagyjuk tökéletesen megdermedni (3-4 óra). Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
Anyukám receptje szerint készült.