30 dkg mángold levélnyél
2 közepes szem krumpli
zeller szára
2 dl. hús alaplé vagy füstölt csülök főzőleve
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 közepes fej lila -vagy vöröshagyma
1 kiskanál zsiradék
só
bors
szerecsendió
levesbetétnek: levesgyöngy
A mángold sajnálatos módon nem tartozik még az általánosan ismert zöldségfélék közé, elvétve lehet vele találkozni a zöldségesstandokon. Akinek viszont kertje van, fillérekért beszerezheti a vetőmagot, s egészen a fagyokig ellátja magát ezzel a spenótra emlékeztető csodás és rendkívül egészséges levélzöldséggel.
Míg a levélből is sok minden készíthető, a vaskos levélnyelet sem kell kidobni, például isteni finom krémleves készíthető belőle.
A levélnyelek két széléről egy-egy mozdulattal lefejtjük a vaskos rostokat, majd feldaraboljuk. A krumplit meghámozzuk. felkockázzuk.
A zsiradékon, ami lehet csibezsír vagy étolaj, megpároljuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a darabolt levélnyelet, krumplit. Felöntjük a húslével, s annyi vízet öntünk rá, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, belereszejük a szerecsendiót ízlés szerinti mennyiségben, hozzáadjuk a fokhagymát, valamint a zeller szárát (ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor levelét). Puhára főzzük.
Ha ezzel elkészültünk, a zellerzöldet kivesszük, mert akkor nagyon elvinné az ízét más irányba és leturmixoljuk.
Ízlés szerint egy kis tejszínnel is dúsíthatjuk, de anélkül is nagyon finom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.