A tésztához:
2 dkg éleszto
2 dl tej
60 dkg liszt
1-2 tk só, ízlés szerint
1 mk cukor
kevés orolt bors
30 dkg fott, áttort, kihutott burgonya
10 dkg zsír
1 fej lilahagyma (elhagyható)
Tetejére:
1 tojás
szezámmag
A lisztet tálba szitáljuk. Kozepébe mélyedést alakítunk, beleontjuk a meglangyosított tejet, majd a tejbe belemorzsoljuk az élesztot, hozzáadjuk a cukrot, kevés lisztet. Langyos helyen letakarva hagyjuk 10-15 percig, amíg az éleszto felfut.
Ekkor hozzáadjuk a krumplit, a zsírt, a lereszelt lilahagymát, só és borsot, és kemény tésztát gyúrunk. Ha nagyon száraznak találjuk a tésztát (a krumplitol fugg), adjunk hozzá apránként langyos tejet, hogy osszeálljon.
Lisztezett nyújtólapon kb. 2 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sutopapírral bélelt tepsire ultetjuk oket. Langyos helyen, konyharuhával letakarva hagyjuk duplájára kelni (kb. 45 perc).
Ha megkelt, a pogácsák tetejét kenjuk le felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal, és 180 fokra elomelegített sutoben, amelynek aljára egy lábasban vizet teszunk, 20-25 perc alatt aranyszínure sutjuk.
Langymelegen az igazi, de még másnap is finom!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.