· 1 kg liszt
· 1 egész tojás
· 3 tojássárgája
· 5 kanál porcukor
· 10 dkg vaj
· 3 dkg élesztő
· 8 dl tej
· fél citrom leve
· 2 vaníliás cukor
·
· A beszóráshoz és a kenéshez:
· 15 dkg cukor
· 15 dkg vaj
· 10 dkg apróra vágott dió
A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen.
Mivel én Tupperware gyors kelesztőben készítettem így 25 perc alatt megkelt a tésztám.
A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük.
A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük.
Kürtöskalács sütő hiányában én ismerősöktől ötletesen ellesve a sörös dobozok melyek erre alkalmasak, befóliáztam és jól be olajoztam hogy a tészta ne ragadjon rá .
A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára azaz a formára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát.
Ebből 8db kürtöskalács lett .
Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, mintha sodrófával nyújtanánk valamit.
Így a rétegek tökéletesen fedik majd egymást, és a tészta is egyenletes vastagságú lesz!
Mielőtt cukros dióba forgatjuk,
-vagy fahéjas cukorba- kenjük meg olvasztott vajjal – szebb lesz a színe, és a cukor is jobban tapad!
Tepsibe állítva behelyezem és 200 c fokon 20-25 percig sütöm
Ha megsült egy picit hagyjuk és utána szépen kijön a forma belőle .
Majd ezután takarjuk le ne száradjon ki.
Nagyi szerint :
A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető.
A kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva.
Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk vagy pedig erre a célra készített vaslábakat.
Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni.
Régen a mama ezt profi módon csinálta .
Én készítettem ,vaníliást ,diósat és fahéjast is .
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.