Terike! Elmentve :-) A srácok nagyon szeretik a kürtőskalácsot, de forma híján még nem fogtam hozzá. Most már ez is kipipálva! Köszönöm, hogy feltetted! Üdv: Anita
Tésztára:
Kalácssütő hiányában, sablont készítünk: négy darab, kb. 10 cm hosszú, 4,5 cm átmérőjű gurigát bevonunk – kívül-belül – alumínium fóliával, 2-3 rétegben.
A lisztet, sót, cukrot, élesztőt, tojást és a langyos tejet egy tálban, sima tésztává dagasztjuk. Hozzátesszük az olvasztott vajat, amit szintén beledolgozunk. Letakarva, duplájára kelesztjük (40-60 perc).
Lisztezett deszkára/munkalapra borítjuk, 5 mm vastagra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral. Egy lapra kristálycukrot terítünk.
Az előkészített gurigákat olvasztott vajjal megkenjük, és a csíkokat rátekerjük – résnyi helyet hagyva közöttük. A munkalapon kicsit áthengergetjük, megkenjük olvasztott vajjal, és a kristálycukorban megforgatjuk. Tepsibe tesszük, nem szorosan.
A sütőbe toljuk a tepsit, 2 percenként a gurigákon kicsit fordítunk. Kb. 30 perc alatt elkészül a kalácsunk. Kivesszük és felállítjuk, pár perc múlva villával letoljuk a gurigákról a tésztát.
Megjegyzés: Grill fokozatos sütőben szép karamelles cukor rétegünk lesz. – Normál sütőnél (ez látható itt a képeknél) nem lesz teljesen sötét réteg, de így is nagyon finom.
Ha 4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és kéztörlő gurigát használunk, akkor ebből az adagból 3 db kb. 18-20 cm-es kalácsunk lesz.
(Tészta saját, készítési technika Limara http://erdely.ma/receptek.php .)
Terike! Elmentve :-) A srácok nagyon szeretik a kürtőskalácsot, de forma híján még nem fogtam hozzá. Most már ez is kipipálva! Köszönöm, hogy feltetted! Üdv: Anita
Nagyon szívesen. Én is csak a jó ötletet adtam tovább, nekem sincs formám, de mint látható: semmi sem lehetetlen.
Nagyon fini lehet. Én is csináltam így már kürtős kalácsot,csak én még a cukor közé apróra vágott diót is tettem.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.