Hozzávalók a tésztához:
4 db tojás (nagyobb)
20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
egy nagy csipet só
A húsos raguhoz:
1 nagy db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
1 kg darált sertéshús (vagy vegyesen sertés/marha)
2 teáskanál bazsalikom
2 teáskanál oregánó
2 nagy db paradicsom
50 dkg sűrített paradicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A besamelhez:
5 dkg vaj
5 dl hideg tej
5 dkg finomliszt
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
1 késhegynyi szerecsendió
Rétegezéshez
20 dkg trappista sajt (reszelve)
Tehát először is a tésztát összegyúrjuk, 10 percet letakarva pihentetjük, majd papír vékonyságúra nyújtjuk és 10x15 cm kockákra vágjuk.
Egy tiszta abroszon vagy konyharuhán hagyjuk szikkadni.
(NEM szabad kifőzni a tésztát!
Smile hangulatjel )
Addig elkészítjük a ragut:
Megpucoljuk és apróra vágjuk a fokhagymát, vöröshagymát és a répát.
Egy fazékban olajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, felkockázott répát, és egy felesnyi pohárka vízzel felöntjük.
Megvárjuk míg a lé elpárolog, és az egészet lepirítjuk.
Akkor kész, ha már a sárgarépától jó sárga az olajunk.
Ekkor hozzáadjuk a darált húst és a felkockázott paradicsomot.
Most fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oreganóval.
Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és az egészet készre főzzük.
Ha szükséges, még ízesítjük.
Félrerakjuk.
Elkészítjük a besamelt:
Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra.
Közben a 5 dl hideg tejet öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára.
Addig főzzük, amíg nem pukkadozik (mint pudingfőzésnél).
Végül sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval.
Félretesszük.(Reszelhetünk bele sajtot, ízletesebb lesz a mártásunk).
Állítsuk össze a lasagnét.
Ehhez én egy közepes tepsit sütőpapírral kibéleltem és befedtem tésztalapokkal, majd egy bő merőkanál besamelt „szétkenünk“ a tésztán, erre tesszük egy jókora merőkanál ragu, és erre jön a sajt.
Aztán egy újabb tésztasor, besamel, ragu és sajt.
Addig rétegezzük, míg el nem fogy.
Utolsó réteg tészta, maradék besamel, ragu, sajt.
Megrázogatjuk, hogy mindenhova lecsurogjon a szaft.
Majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük a sütőből, egy késsel megszurkáljuk, ha puha, kész is.
Kitesszük a konyhapultra, várunk vele kb.20 percet, és szépen szeletelhető!
Tipp: Tehetünk a raguba gombát.
Jó Étvágyat!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.