50 dkg krumpli
15 dkg liszt
1 tk zsír
1 evőkanál búzadara
1 db tojás
1 mk só
15 dkg zsemlemorzsa
2 ek cukor
1 ek étolaj
A töltelékhez:
házi szilva és baracklekvár
A krumplit héjában megfőzzük, ha puha, leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd megpucoljuk, áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, sót, a búzadarát és a cukrot, és rugalmas, puha tésztává gyúrjuk. A krumplitól függően lehet, hogy több liszt kell hozzá, de óvatosan adjunk hozzá, ne legyen kemény a tészta. Lisztezett munkafelületen vékonyra ,2-3 mm-re nyújtjuk, egy közepes pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Mindegyikre egy kiskanál lekvárt teszünk.
A derelye formázóba tesszük egyenként.
Tálcára helyezzük.
Enyhén sós vízben kifőzzük.
Egy szélesebb lábasban főzzük ki,de csak 5-6 darabot tegyünk bele először.
A zsemlemorzsát a cukorral,étolajjal kissé megpirítjuk.
Amikor a tészta feljön a víz tetejére kb 3-4 percig főzzük.
A tésztát zsemlemorzsába forgatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.