4 dcl langyos tej
3 kanál porcukor
4 dkg friss élesztö
50-55 dkg rétesliszt
pici só
3 tojássárgája
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg lekvár / jó ha kissé sürübb a lekvár és nem túl folyós/
2 ek méz
zsír a tepsi kikenéséhez
2 dcl langyos tejben, amelybe 1 kanál porcukrot is tettem, felfuttatok 4 dkg friss élesztöt.
Egy nagy tálba beleszitálok 50-55 dkg réteslisztet, hozzáadok pici sót, 3 tojássárgáját, 1 egész tojást, 2 kanál porcukrot, 1 citrom reszelt héját, 10 dkg olvasztott vajat, a felfutatott élesztöt és még 1,5 - 2 dcl langyos tejet.
Jól összedolgozzuk, bedagasztjuk, míg a tésztánk szalagos nem lesz és elválik a tál falától.
Letakarjuk és meleg helyen, a duplájára kelesztjük, ami kb.45-60 perc.
Ezután lisztezett deszkára helyezzük, kissé átgyúrjuk és kinyújtjuk.
Majd kockákra vágjuk megtöltjük lekvárral / jó ha kissé sürübb a lekvár és nem túl folyós/és a lekvárra pici mézet csorgatunk.
Ezután feltekergetjük szépen öket.
Kizsírozott tepsibe rakjuk egymás mellé, de ne túl szorosan.
A buktik oldalát olvasztott vajjal megkenegetjük. Amikor tele a tepsi, meleg helyen kissé kelesztjük, kb.15 perc.
Majd felvert tojássárgájával lekenjük a tetejét és elömelegített sütöben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Két dcl tejet felforrósítunk 2 kanál mézzel és a forró buktikat a sütölemezen jól lekenjük és konyharuhával letakarjuk.
Állni hagyjuk 15 percig, és ha kihültek, akkor a buktikat tálra helyezzük és porcukrot szórunk rá.
Én forró tejeskávéval ajánlom.:)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.