Nagyon guszta
60 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
3 ek. fehérbor,
2 dl tej,
1 dl tejföl,
1 ek. só,
1 tk. cukor,
1 db tojás,+ 1 a kenéshez,
30 dkg töpörtyű,
6 dkg zsír
A lisztben elkeverem a sót. 1 dl langyos cukros tejben feloldom az élesztőt és a lisztből egy púpos evőkanállal belekeverek. Langyos helyen felfuttatom.
A liszttel elmorzsolom a zsírt, majd hozzá adom a többi összetevőt, végül a felfuttatott élesztővel rétes keménységű tésztát dagasztok.
30x40 cm-s téglalappá nyújtom, rákenem a ledarált töpörtyűt. Feltekerem mint a kalácsot, sodrófával óvatosan megütögetem majd összehajtom. Fóliával letakarva 20 percet pihentetem.
Elfordítom a tésztát 90 fokkal, és most így nyújtom ki. Balról jobbra - jobbról balra egymásra hajtom, majd lentről fel,-fentről le és 30 pecet pihen. Ezt mégegyszer megismétlem.
Ujjnyi vasragra nyújtom, tetejét berácsozom és 5 cm-s szaggatóval kipogácsázom. Tetejét felvert tojással lekenem.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt megsütöm.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.