A tésztához:
4 tojás (nagy, 6,5-7 dkg-os)
16 dkg kristálycukor
4 ek viz
2 dkg kakaópor
14 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
A krémhez:
8 dl tej
8 ek rétesliszt
2 tojás
25 dkg vaj
30 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
A csokimázhoz:
20 dkg étcsoki
10 dkg vaj
Először a főzött krémet készitjük el: a 8 dl tejet feltesszük forrni. Kiveszünk belőle egy keveset, amit elkeverünk simára 2 tojással és 8 ek liszttel. A krémet gőz felett főzzük. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, és rátesszük a habüstöt vagy egy másik kisebb edényt. Beleöntjük a felforrt tejet, a tojással elkevert lisztet, és sűrűre főzzük. Tetejére kevés kristálycukrot szórunk, akkor nem fog bebőrözni a teteje, különben folyamatosan kellene keverni, amig ki nem hűl.
A 25 dkg vajat a 30 dkg porcukorral és a 2 csomag vaniliás cukorral simára keverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegitjük.
Elkészitjük a csokis piskótát: a 4 tojást kettéválasztjuk, a tojássárgájába beletesszük a 4 ek vizet és a 16 dkg cukrot, amit fehéredésig keverünk. Hozzákeverünk 2 dkg kakaóport is. Felverjük a tojásfehérjéket kemény habbá. A 14 dkg lisztet elkeverjük az 1 csomag sütőporral és a csipetnyi sóval. A hab felét beletesszük a tésztába, és rászitáljuk a lisztes keveréket. Fakanállal lazán összekeverjük, majd a hab többi részével tovább lazitjuk a tésztánkat. A tepsibe sütőpapirt teszünk, beleöntjük a tésztát, és egy hablapáttal elsimitjuk. Előmelegitett sütőben 20 percig sütjük. Ha kész, kiboritjuk egy tálcára, lehúzzuk tetejéről a papirt.
A főzött és a vajas krémet összekeverjük, és a tésztára kenjük. Fél órára hideg helyre tesszük, ha nem fér a hűtőbe, akkor a spájzba, hogy a krém megszilárduljon.
Elkészitjük a csokimázat: a 20 dkg étcsokit összetördeljük, habüstbe tesszük, és gőz felett a 10 dkg vajjal megolvasztjuk. Mikor kihűlt, rákenjük a krémre. Ha megszáradt, vizes késsel felszeleteljük először 5x5-ös négyzetekre, majd az átló mentén háromszögekre vágjuk. Igy úgy néz ki, mint két lúdláb.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.