Finom
5 db tojás
1,1 l tej
10 ek cukor
1 csapott ek liszt
2 cs vanilia cukor
5 dkg mazsola.
1. A tojások fehérjét és sárgáját kettéválasztom, a fehérjét nagyobb tálba, a sárgát kisebbe teszem.
2. A tojás fehérjét csipet sóval felverem félig. Amikor már elég habos, folyamatos habverés közben elkezdem hozzá kanalanként adagolni a cukrot, összesen 5 kanállal. Nagyon kemény habbá verem.
3. A tojás sárgáját 3 ek cukorral és a liszttel jól kikeverem.
4. Egy liter tejet egy mélyebb lábasban elkezdem forralni, közben belerakom a vaniliás cukrot és 2 ek cukorral, elkeverem, majd felforralom.
4. Lejjebb veszem a lángot, és egyenként elkezdem belekanalazni a tetejére a habot. Egyszerre csak 3-at rakok bele. Láthatóan hamar el kezd megduzzadni, majd ha jó magas lett a hab, akkor finoman megfordítom, hogy a másik oldala is megpárolódjon. Amikor kész (ez nem több, amint fél perc), kiveszem egy lukacsos lapátkával, és egy jó mély tálba rakom. Megszórom a habokat mazsolával. Addig folytatom ezt, amíg a felvert tojásfehérjés hab el nem fogy.
4. Lehúzom a lábast a tűzről, várok egy-két percet, hogy a tej kissé lejjebb hűljön. A tojássárgájás elegybe beletöltök apránként 1 dl tejet, közben folyton kevergetem. Hozzáöntöm a forró tejhez, amiben a habot párolta, majd visszateszem a tűzre, és folytonos keverés mellett felforralom. A tűzről levéve ráöntöm a tálban lévő habokra.
Jó hűvösre rakom, hogy alaposan lehűljön.
Hidegen tálalom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.