Nagyon finom, én màr elkészítettem. ;-)
Hozzávalók tészta:
1 kg. liszt
6 db tojás (M - es)
1 cs élesztő (5 dkg.)
12 dkg zsír (nem olvasztott)
4 dl. tej
kevés vanília paszta, vagy 1 cs. vaníliacukor
2 kk. só
10 dkg. eritrit (édesítő)
kenéshez 1 tojássárgája
a csiga locsolásához kb. 1 merőkanál édesített tej
Mák töltelék:
30 dkg. darált mák
20 dkg. eritrit por édesítő
kevés tej ( kb. 1,5 dl.)
A mákot és az édesítőt ledaráljuk,majd annyi meleg tejjel keverjük össze, hogy kenhető legyen a töltelék.
"hamis kakaós" krém:
10 dkg. karobpor ( kakaó helyettesítő )
15 dkg. vaj (lágy legyen, de ne folyékony)
15 dkg. eritrit édesítő
A karobport, a lágy vajat, édesítőt habosra keverjük.
Elkészítés tészta:
Az élesztőt a langyos tejbe tesszük, egy csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba öntjük, belekeverjük az édesítőt,sót, majd a zsírral összemorzsoljuk,
hozzáadjuk a tojásokat a tejben felfuttatott élesztőt, a vaníliapasztát és az egészet jól kidolgozzuk.
(Ha szükséges kevés tejet tehetünk hozzá, ez függ a tojás méretétől a liszt fajtájától.)
Akkor jó, ha elválik a táltól a tészta és a kezünk sem marad ragacsos.
Letakarjuk és duplájára kelesztjük, ez függ attól, hogy milyen meleg van a helyiségben, illetve, hogy a hozzávalók hideg helyen voltak-e.
Amikor megkelt a tésztánk, kiöntjük egy deszkára, majd kézzel eligazgatjuk, kicsit kihuzigáljuk, (lehet nyújtani is) majd kettévágjuk, az egyik tésztát vékonyra kihúzogatjuk, vagy nyújtjuk és a krémet egyenletesen rákenjük, a hosszabbik oldalánál feltekerjük, kb. 5 cm darabokra vágjuk, tepsibe rakjuk, majd 175 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük, de mielőtt elkészül, kivesszük és meglocsoljuk az édesített tejjel, majd készre sütjük.
A tészta másik felét, ketté vágjuk és a mák tölteléket megfelezve mindkét tésztát megtöltjük, hosszabb oldalánál feltekerjük, tepsibe tesszük, lekenjük tojássárgájával, amíg a sütő felmelegszik (175 fok) addig pihentetjük, majd kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
saját recept
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.