Nagyon finom lehet a leírás alapján!
Az alaptésztához:
150 gr olvasztott vaj, vagy margarin
300 gr liszt
20 gr friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1, 25 deci langyos tej
100 gr porcukor
1 tojás
csipetnyi só
A töltelékhez:
5 deci tej
130 gr vaj, vagy margarin
150 gr porcukor
50 gr búzadara
500 gr darált mák
130 gr aprított mandula, vagy dióbél ( én diót használok)
130 gr mazsola
csipetnyi só
A felső pudingos réteghez:
fél adag vaníliás ízű pudingpor, amit fél liter tejhez használok
2,5 deci tej
50 gr vaj, vagy margarin
3 evőkanál cukor
3 tojás sárgája
3 tojás habbá vert fehérje
Kevés margarin a tepsi kikenéséhez
1 db sütőpapír
Először az alaptésztát készítem el:
A lisztet egy csipet sóval elkeverem, ehhez öntöm a kovászt, amit a tejből, kevés cukorból, élesztőből készítek, keveset állni hagyom, majd robotgép gyúrópálcájával hozzádolgozom a cukrot, az olvasztott, langyos vajat. Egy óráig kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket:
A tejet a cukorral, a vajjal felforrósítom, belekeverem a csipet sót, a búzadarát, majd a mákot, és lassú tűzön főzöm 5 percig. A tűzről levéve hozzákeverem a diót, és a mazsolát. Langyosra hűtöm.
Következik a felső pudingos réteg elkészítése:
A tejből elveszek 3 kanálnyit, ebben keverem el a pudingport. Felforralom a többi tejet a vajjal, a cukorral, hozzákeverem a pudingport, amit már eldolgoztam, készre főzöm. Langyosra hűtöm. Akkor belekeverem a sárgákat, és a tojások kemény habbá vert fehérjét.
A megkelt tésztát lisztezett kézzel összedolgozom, és egy magasabb falú kikent tepsibe nyomkodom. Erre jön a mákos töltelék. Majd végül az egészre rákenem a pudingos masszát. A pitét egy 175 fokos előmelegített sütőbe tolom, és sütöm 45 percig. Közben, hogy a teteje meg ne égjen kb. félidőtől sütőpapírral letakarva sütöm tovább.
Igaz, hogy ez egy igen időigényes pite, de megéri, mert nagyon finom. Sőt igazi férfi kedvenc. Jó étvágyat!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.