Hozzávalók tészta:
diós lap:
2 db tojás (L-es)
4 dkg liszt
4 dkg darált dió
1 tk eritrit - stevia 4x- es édesítő
késhegynyi szódabikarbóna
pici csipet só
mákos lap:
2 db tojás (L-es)
4 dkg liszt
4 dkg darált mák
1 tk eritrit - stevia 4x- es édesítő
késhegynyi szódabikarbóna
pici csipet só
sima piskóta lap:
2 db tojás (L-es)
8 dkg liszt
1 tk eritrit - stevia 4x- es édesítő
késhegynyi szódabikarbóna
pici csipet só
Hozzávalók krém:
10 dkg darált dió
10 dkg darált mák
2 dl tej
8 dkg eritrit- stevia 4x- es édesítő
1 ek reszelt citromhéj
1 tk vaníliapaszta
10 dkg marcipánmassza
+ 10 dkg a díszítéshez
20 dkg vaj
40 dkg friss szilva
25 dkg aszalt szilva
1 ek rumaroma, vagy 1/2 dl rum
A rumaromát a kettévágott aszalt szilvával összekeverjük és félretesszük.
Elkészítés tészta:
diós lap:
A 2 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval, az 1 tk édesítővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, tovább verjük, végül fakanállal lazán belekeverjük az előzőleg összekevert 4 dkg lisztet, 4 dkg darált diót, késhegynyi szódabikarbónát.
26 cm-es csatos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk és erre kenjük a masszát, majd az aszalt szilva 1/3 -át rárakjuk, végül az oldalát levéve, csak az alját toljuk a 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
mákos lap:
A 2 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval, az 1 tk édesítővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, tovább verjük, végül fakanállal lazán belekeverjük az előzőleg összekevert 4 dkg lisztet, 4 dkg darált mákot, késhegynyi szódabikarbónát.
26 cm-es csatos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk és erre kenjük a masszát, majd az aszalt szilva 1/3 -át rárakjuk, végül az oldalát levéve, csak az alját toljuk a 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
sima piskóta lap:
A 2 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval, az 1 tk édesítővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, tovább verjük, végül fakanállal lazán belekeverjük a 8 dkg lisztet, késhegynyi szódabikarbónát.
26 cm-es csatos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk és erre kenjük a masszát, majd az aszalt szilva 1/3 -át rárakjuk, végül az oldalát levéve, csak az alját toljuk a 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Elkészítés krém:
A 10 dkg darált diót és a darált mákot külön-külön 1 - 1 dl tejjel kevergetve felfőzzük, (10- 15 másodperc perc) félretesszük.
A 8 dkg eritrit- stevia 4x- es édesítőt a 20 dkg vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a vanília pasztát, végül a 10 dkg lereszelt marcipánt. ( vagy pár másodpercre mikróba tesszük és így keverjük a krémhez, ekkor nem reszeljük )
Az egészet jól felhabosítjuk és elosztjuk 3 felé.
Az egyik harmadot a diós, a másikat a mákos töltelékkel jól kikeverjük, a harmadikat úgy hagyjuk.
Torta összeállítása:
A mákos lapot beletesszük a csatos tortaformába, erre kenjük a kihűlt lekvár felét, rákenjük a mákos habot, erre jön a diós lap, lekvár, hab, végül a sima lapot fordítva ráborítjuk, (a szilvás rész lesz lefelé) és a maradék 1/3-ad krémet rákenjük, ha jut belőle, az oldalát is bevonjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap levesszük a tortakarikát, a maradék marcipánmasszát kevés keményítővel megszórt szilikon lapon elnyújtjuk, kört vágunk a torta méretére és a tetejére borítjuk vele. A maradék marcipánból tetszés szerinti díszeket készíthetünk az oldalára, tetejére.
Aki nem szereti a marcipánt, az reszelt csokoládéval is díszítheti, vagy leöntheti csokimázzal.
Jó étvágyat hozzá!
új saját recept
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.