tojás, cukor, darált mák, liszt, sütőpor, rumaroma, fehércsoki, habtejszin, zselatin, tej, vaniliáspuding,
Mákos krémes
Hozzávalók:
a mákos lapokhoz:
6 tojásfehérje
12 dkg cukor
10 dkg darált mák
4 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál rum
a sima laphoz:
3 tojásfehérje
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál rum
a krémhez:
7 dl tej
20 dkg fehér csokoládé
10 dkg cukor
9 tojássárgája
8 dkg főzős vaníliás pudingpor
1 evőkanál vaníliakivonat
4 lapzselatin
2,5 dl habtejszín
a díszítéshez:
1-2 evőkanál darált mák, / jelen esetben kakaóport használtam, illetve kis mandulát/
A mákos lapokhoz a mákot, lisztet, sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mákos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapíros lemezre 2 darab 20 x 30 cm téglalapot kenünk. 150 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A sima laphoz a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapíros lemezre 20 x 30 cm téglalapot kenünk. 150 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Amíg a tésztalapok kihűlnek elkészítjük a krémet, amihez a tejszínt 15 percre fagyasztószekrénybe tesszük, majd kemény habbá verjük. A zselatinlapokat vízbe áztatjuk. 3 dl tejet felforralunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. A tojássárgáját csomómentesre keverjük a cukorral, a pudingporral, a vaníliakivonattal és a maradék hideg tejjel. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fehér csokis keveréket. Vízgőz fölé téve, továbbra is keverve sűrű krémmé főzzük. Amikor a krém már sűrű hozzáadjuk a zselatinlapokat. Addig tartjuk a vízgőz fölött (továbbra is keverve) amíg a lapok fel nem oldódnak. A vízgőzről levéve kihűtjük, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. Az egyik mákos lapot megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a sima lapot, amire a maradék krém fele kerül, erre tesszük a másik mákos lapot. Megkenjük a maradék krémmel és megszórjuk darált mákkal. 3-4 órára (még jobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.