60 dkg. liszt, 3 ek. porcukor, csipetnyi só, 1/2 dl olaj, 3 dkg élesztő, kb. 6 dl tej, 4 dl tejföl, 1 db tojás, 20 dkg darált ízlés szerint cukrozott mák és meggybefőtt.
A lisztet megszitálom hozzáadom a sót és elkeverem. Az élesztőt kevés cukorral langyos tejben felfuttatom és hozzáadom a liszthez. A lisztbe beleteszem a többi hozzávalókat is: porcukor, tojás, élesztő, langyos tej és összedolgozom. A tejet nem egyszerre adom hozzá, hanem lassan és csak annyit, amennyit felvesz a tészta. Elkezdem jól kidolgozni. Közben lassan hozzáadom az étolajat és addig csinálom ezt a műveletet, amíg a tészta el nem válik a táltól.
Ekkor kelesztő tálba rakom, tetejét kicsit belisztezem és kb. 3/4 órát meleg helyiségben kelesztem.
Kelt tészták készítésénél nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet, mert hideg helyen nem tud rendesen megkelni. Amikor megkelt vékonyra ki nyújtom és rászórom a mákot, meggyet és meglocsolom kb. 2 dl. tejföllel. (Előtte a tejfölt tejjel felhígítom, hogy ne legyen nagyon sűrű.) Feltekerem és olajozott tepsibe rakom, majd kb. fél órát kelesztem. Mikor megkelt ráöntöm a maradék tejfölt és középforró sütőben megsütöm. Sütési idő nálam kb. 30 perc, de ez változó lehet. Ha felül és alul is egyforma világos barna, akkor biztos, hogy megsült.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.