Szépek,finomak,egészségesek!Kell ennél több!?Gratula!!:)
25 dkg zabpehely
12,5 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt (lehet az egész teljes kiörlésű)
12,5 dkg fehér tönkölyliszt (nem kell cifrázni, de nem volt több teljes kiörlésű, így a hiányt ezzel pótoltam)
20 dkg mák
4 ek méz
4 ek. meggylekvár
15 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
½ citrom leve
1 tojás
½ tk vanília kivonat
1 .púpozott tk.szódabikarbóna
kevés só
A mákot ledaráljuk.
A zabpelyhet megdaráljuk, összekeverjük a liszttel, sóval, szódabikarbónával.
A citrom héját lereszeljük, ha nem bio, beáztatjuk szódabikarbónás vízbe és jól megsikáljuk. (Ettől azt reméljük, hogy azokat a vegyszereket, amiket a rothadás megelőzése miatt kezelték a citromot el tudjuk távolítani)
A vajat felolvasztjuk.
A tojás fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük.
Összekeverjük a hozzávalókat:mák, citromhéj, citromlé, méz, levár, olvasztott vaj, tojássárgája, habbá vert fehérje, majd hozzáadjuk a a száraz keveréket, és összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. A tésztát 1 órát hűtőben pihentetjük. (Én este készítettem és hűvös helyen volt reggelig)
Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk 0,3-0,5 mm vastagságúra, különböző formákkal kiszúrjuk.
Tehetünk rá aszalványokat vagy pici lekvárt díszítésként.
Ha nem pihentetjük, diónyi golyókat ellapítunk. Mutatósabb, ha valamilyen formával kiszúrjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 fokon 5-7 perc megsütjük. Rácson kihűtjük.(kb 100 db keksz lesz)
Ez nagyjából a mákos-vörösáfonyás keksz receptem mini változtatással.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.