Eredeti recept:
Menta ekvár
Hozzávalók:
250 g menta levél
2 db citrom
1 kg cukor
0.5 l víz
Menta lekvár
A menta lekvár amellett, hogy nagyon ízletes, számos jótékony hatása van:
erősíti az immunrendszert, segít a megfázásos panaszok és gyomor problémák gyógyításában.
Egy nagyon kellemes íz világú készítményről beszélünk, melyet használhatunk palacsinta töltelékeként, fagylaltok vagy különböző sütemények készítéséhez.
Érdemes tehát kipróbálni és élvezni az ízét!
Elkészítés:
A mentát megmossuk, leitatjuk a fölösleges vizet róla és apróra vágjuk.
A citromot héjával együtt szintén apróra daraboljuk.
Az így kapott mentát és citromot egy edénybe főni tesszük, és 10 percig forraljuk.
A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd átpasszírozzuk a keveréket.
Az így kapott sűrű öntethez hozzáadjuk a cukrot és két órán keresztül lassú tűzön főzzük.
Ha elkészült, tiszta üvegekbe öntjük és lezárjuk azokat.
Átalakított receptem:
Hozzávalók:
25 dkg mentalevél (örült mennyiséget kell lecsipkedni, hogy ennyi legyen)
2 db citrom
0,5 kg cukor
0,5 l víz
2 cs. Haas 3:1 lekvárzselésítő
A mentaleveleket kb. 2 óra hosszat csipegettem, mire 25 dkg lett belőle.
A citromot megpucoltam, a héját és a fehér részét kihagytam, mert tuti keserű lett volna tőle a lekvár.
A leveleket megmostam, saláta centrifugában megszárítottam.
Mivel az elektronyos aprítóm meghalt, így a Tupperware KombiSéffel aprítottam a leveleket és a citromokat.
Ezután az aprított leveleket és a citromot átengedtem a lassú présen, közben egy kis vízzel segítettem, hogy ne tapadjon a falára és a szűrőre.
Mikor kész voltam, lábosba öntöttem, hozzáadtam a maradék vizet. 10 percig lobogva forraltam.
Közben a cukorral elkevertem a lekvárzselésítőt. Hozzáadtam a mentás léhez és újra forrástól 5 percig zubogva főztem.
Kis üvegekbe töltöttem, lezártam és fejre állítottam őket bő 5 percre.
Ezután lefényképeztem és kitettem nektek, hogy találgassatok, vajon mit kotyvasztottam a boszorkány konyhámban.