kb 15-20 dkg reszelt sajt(lehet több féléből is a maradékok, annál jobb ízű lesz , én midig leszoktam fagyasztani a maradék sajtokat lereszelve, sütéshez tökéletes ),
40 dkg liszt,
ízlés szerint só, bors, bazsalikom, színezéknek
kurkuma, paprika,
kb 20 dkg zsír/margarin/vaj ( ki mit használ szívesebben, szerintem fele zsír-fele margarinnal a legjobb állagú a tészta),
2-3 tojás sárgája, + 1 a kenéshez
1 cs. sütőpor
annyi tejföl, hogy jól kezelhető tésztát
gyúrhassunk belőle.
A tetejét megszórni : köménymag, lenmag, szezámmag, mák, bazsalikom, stb.
- a fűszereket mindig a liszthez keverem még szárazon.
2-3 sütőlapnyi lesz belőle, attól függően mekkora a sütőlap, és milyen vékonyra van kinyújtva. Lehet hagyni vastagabbra is, lehet vékonyabbra is nyújtani, mindenképpen jó. Ha vékonyabb akkor roppanósabb, ha vastagabb a tészta akkor omlósabb. Kinyújtáskor lehet párszor hajtogatni és újra nyújtani, akkor ha vastagabbra van hagyva lemezesen szétválik.
A lisztben elkeverem a sütőport, a fűszereket, a sajtot, majd összemorzsolom a zsiradékkal és hozzáadom a tojások sárgáját, majd apránként annyi tejfölt adok hozzá, hogy elég keménykés tésztát kapjak. Gyorsan összedolgozom, és kb negyed órát hideg helyen pihentetem. addig előkészítem a sötőlapot, a formákat, és kiterelem a családot a konyhából. Gyorsan kinyújtom kb 3 mm vékonyra, és alkalomhoz illő formákkal, kiszaggatom ( vagy csak simán derelyevágóval felszeletelem), sütőlapra rendezem, a tetejüket megkenem tejföllel elkevert sós tojássárgájával és egy részét megszórom apró magokkal.
Előmelegített sütőben kb 30-35 percig sütöm..utána megpróbálom legalább egy részét eldobozolni, hogy másnapra is maradjon, mert nagyon gyorsan eltűnik.
Ebben a receptben az a jó, hogy semmi nem igazán kötött, mérleget soha nem használok hozzá, és mégis mindig finom lesz.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.