50 dkg finomliszt
1 tojás
140 g joghurt
3 ek olaj
1,5 tk. só
1 ek. cukor
1,8 dl víz
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a lekenéshez
Szezámmag
A töltelékhez:
Fél adag pesto rosso
15 dkg reszelt sajt
Esetleg valamilyen sonka, maradék főt vagy sült hús
A vörös pesto-hoz:
5 db szárított, olívaolajban eltett paradicsom
2 ek friss bazsalikom
Fél dl a paradicsom olajából
1 dl passzírozott paradicsom (passata)
1,5 dl extra szűz olívaolaj
1 ek fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
10 g grana padano vagy parmezán
Kevés só, bors
A vörös pesto-hoz a fenyőmagot száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomot, szárított paradicsomot, passzírozott paradicsomot, fokhagymát, reszelt sajtot, csipet sót, borsot. Felaprítjuk, majd hozzákeverjük a 1,5 dl olívaolajat és a szárított paradicsom olajából fél dl-t.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos vízben. A többi hozzávalóval összekeverjük, megdagasztjuk. Langyos helyen, nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, négybe vágjuk. Egyenként 2-3 mm vastag körökké nyújtjuk. Kettőt sütőpapírral bélelt tepsire fektetünk. Megkenjük a pestoval, (itt jöhet a hús) megszórjuk a reszelt sajttal. Rájuk fektetjük a másik köröket. Egy poharat lisztbe mártunk, a körök közepébe nyomjuk, de ne szakítsuk át. Pizzavágóval vagy éles késsel a szélétől a körig bevágjuk, a kis szeletkéket kétszer megcsavarjuk. 30 perc pihentetés után lekenjük a felvert tojással, közepét megszórjuk szezámmaggal.
180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.