Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Kenyér / péksütemény étel receptek » Napraforgó kenyér

felvitel dátuma: 2013-10-16 07:26:13       mai nézettség: 2       nézettség: 957
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

760 dkg liszt
250 ml langyos tej
125 ml olaj
2 tojás
1 kk cukor
2 kk
2 tasak szárított élesztő (2*7 gr)

kenyérlapok kenéséhez
100 gr olvasztott vaj

külső kenéshez és szóráshoz
1 tojássárga
30 ml tej
Napraforgómag,szezámmag

Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 35 perc

Elkészítés:

A hozzávalókat - mind szobahőmérsékletű - kenyérsütő gépbe pakolom.
Dagaszt-keleszt programot indítok.
A tészta, amit a program végeztével enyhén lisztezett lapítóra borítok szépen megkel.
Finoman átgyúrom és két részre osztom. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetem, míg a másikat öt egyenlő részre osztom.
Nagyméretű tepsit (pl gáztepsi) sütőpapírral kibélelek, ide fogom helyezni a napraforgó kenyeret.
Az öt tésztadarabból négyet egyenként 22 cm átmérőjű körré nyújtok, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve helyezem, és tetejüket egyenként megkenem olvasztott vajjal. Az ötödik darabot kicsit nagyobbra, kb 24 cm átmérőjű körré nyújtom és úgy teszem a többi négyből alkotott kupacra, hogy a szélei körbe lelógjanak. Ezt, a legfelsőt már nem vajazom.
Keresek egy éles kést és a tésztát csillag alakban, nyolc helyen bevágom úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
A kapott háromszögeket ezután kifele hajtom, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai.
Az egész tészta másik felével kezdek dolgozni. Mérleg segítségével negyedét levágom,kerek cipóvá formázom és konyharuhával letakarva pihentetem. A maradék (az egész 3/4 része) tésztát öt egyenlő részre osztom. Az öt részből egyenként nagyjából 18 cm átmérőjű körré nyújtok, a lapokat egyenként egymásra helyezem és megkenem olvasztott vajjal. Az ötödik részt itt is kicsit nagyobbra, kb 20 cm átmérőjűre nyújtom, úgy teszem a többi négyre, hogy a széle körben lelógjon, ezt már nem vajazom. Ezt a tésztás tócot gyengéden felnyalábolom és a kihajtogatott szirmú, sütőpapíros tepsiben csücsülő tészta közepébe helyezem. Éles késsel ismét behasogatom csillag alakban, úgy, hogy a vágás most a már kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön. Így egy-egy kisebb szirmot a nagyok közé tudok majd kihajtani.
A félretett tésztagömböcöt, miután a szirmok formázásával megvagyok, egyszerűen a napraforgó közepébe helyezem.
A tésztát átkenem a tojássárga-tej keverékkel és a szirmokat megszórom napraforgó maggal és szezámmaggal.
A művet sütőpapírral lazán letakarom és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 10 percre. Ezután leveszem  a sütőpapírt és a kenyerem további 30-35 percig sütöm, immár 180 fokon.
Bár szelni, formájánál fogva, nem lehet, mindenki törhet magának kisebb-nagyobb szirmot, de akár a közepét is egyből. :)
 

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.