Hozzávalók:
25 dkg liszt
3 dkg zsír
1 db tojás
langyos víz
2 evőkanál ecet
pici só
tészta kenéséhez:
10 dkg liszt*finom liszt legyen
10 dkg zsír
a túrós-meggyes töltelékhez:
fél kg tehéntúró
2 db tojás
2 evőkanál búzadara
16 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja
40 dkg meggy
4 evőkanál porcukor
édes morzsa
Édes morzsa
- 10 dkg zsemlemorzsa,
- 2 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
Édes morzsa:
Keverd össze a két hozzávalót, majd serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd arany barnára. Felhasználható: réteseknél a töltelékből kifolyó lé felszívására, valamint, aki nem szereti a gombócoknál a zsírban megpirított édes morzsát, az így használja fel.
Tészta készítése:
A 25 dkg lisztet, a 3 dkg zsírral, a tojással, az ecettel és annyi langyos vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Vékonyra kisodorjuk, és megkenjük a 10 dkg (puha, nem olvasztott) zsír, valamint a 10 dkg liszt keverékével. A tésztát, mint a bejglit, felcsavarjuk, kb. fél órát állni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket. A túrótöltelékhez a túrót áttörjük, elkeverjük a tojás sárgájával, búzadarával, cukorral, citromhéjjal, majd óvatosan hozzávegyítjük a tojások felvert habját. A meggyet kimagozzuk, és alaposan lecsepegtetjük.
A pihentetés után a tésztát három részre osztjuk, és mindegyiket tepsi hosszúságúra nyújtjuk. A tésztalapok középső harmadát megszórjuk édes morzsával, hogy a töltelék nem áztassa át a tésztát, majd 3 tésztalapra a túrós tölteléket rákanalazzuk, meggyet elkeverjük a 4 evőkanál porcukorral, és túrós töltelék tetejére rakosgatjuk. Ezután a töltelékre hajtjuk a tészta két oldalát, és a rudak végeit összenyomjuk. A rudak tetejét tojással megkenjük, és forró sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Lehet a töltelék almával, meggyel kinek mi az igénye. Ezt a tésztát gyorsabb elkészíteni mint a húzogatós rétest.
Almatölteléket lereszelem jó kicsavarom a létől,és cukorral, fahéjjal ízesitem úgy töltöm meg a tésztát.
Ez most bolti réteslapból van csinálva, mert nem volt sok időm,kettő réteslapot teszek egybe, 1dob Egy 330 g tejfölt kikeverek 1 dl olajjal, majd megkenem a felső lapot vastagon és meghintem a töltelékkel feltekerem, megkenem tojással és mehet az előmelegített sütőbe..
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.