Omlós tészta hozzávalói:
15 dkg simaliszt,
1/4 kiskanál só,
10 dkg vaj,
11/2 kiskanál fehérborecet,
2-3 ek tej,vagy tejszín.
Készítése:
A tésztát , a hozzávalókból robotgéppel összeállítjuk,majd a hűtőbe tesszük fóliába csomagolva.Felhasználáskor a tésztából négy darab köralakot nyújtunk,és kibéleljük vele a piteformákat.Megszúrkáljuk villával,majd zsírpapírt helyezünk a közepére,és szárazbabot öntünk rá,így süssük 8 percig.Ezután a babot eltávolítjuk,és még 3 percig anélkül sütjük.Ezt nevezzük vaksütésnek.Ezután már lehet tölteni a tésztakelyheket,vagy ha kihült a mélyhűtőbe csomagolva eltesszük a felhsználásig.
A kompóthoz:
50 dkg birs,
1 db fahéj,
1 db csillagánizs,
1 db biocitom héja,
1 db biocitrom leve,
2 ek barnacukor,
1 dl víz,
Töltelék:
2 ek simaliszt,
2 ek barnacukor,
2 ek zabpehely,
2 ek hideg vaj,
2 ek őrölt dió,
2 ek kókuszreszelék,
2 ek gránátalma szirup,
1 kk őrölt fahéj,
4 db tésztakehely,illetve kivehető aljú piteformában sült tortlette.16 cm-es átmérőjű
Elkészítése:
A héjával együtt felkockázott birsalmát, a citromlevet, a citromhéjat meg a fahéjat csillagánizst cukrot kevés vízzel nem túl puhára főzzük.Hagyjuk kihűlni.Amúgy ezt is megfőzzük előtte,és a hűtőbe tarthatjuk akár 2 hétig is eláll.A kompótot ilyenkor csak elővesszük,és az almát kivesszük a levéből,majd a tésztakelyhekbe rendezzük. Megszórjuk a barnacukor-dió,kókuszreszelék,liszt zabpehely keverékével,és a vajdarabkákat rámorzsoljuk a tetejükre.Meglocsoljuk a sűrű gránátalmasziruppal,és sütőtepsire rendezve tesszük a sütőbe.200 celsius fokon előmelegítjük a sütőt. 12 -15 perc alatt aranybarnára sütjük.Ha túl gyorsan barnulna a pereme,ami kizárt,de ha mégis vegyük lejjebb a sütő hőfokát 180 fokra.Porcukorral megszórva kináljuk tálkára kiemelve az aljával,majd azt is távolítsuk el alóla.Igazi vitaminbomba télen!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.