Nagyon jók a receptjeid,már többet is megnéztem. Ha jól látom a képeket,miután üvegbe szeded a paradicsomlevet,fejre állitod az üveget.Ez elhagyható?
Az én adagom :5 kg paradicsom
fél kávéskanál Nátrium-benzoát
Paradicsom paszírozó
Az érett, egészséges paradicsomokat megmossuk bő vízben. Feldaraboljuk, majd fazékba rakjuk és egyet hagyjuk rottyanni mert így könnyebb paszírozni ,majd a paradicsom paszírozón átpaszírozzuk.. Feltesszük egy nagy fazékban főni. Addig főzzük, amíg a habját elfövi. Ez kb 15 perc .Mert már amúgy is meleg volt . A főzés vége előtt egy kevés ,fél kávéskanálnyi nátrium benzoátot teszünk bele. ( Én az 5 literes mennyiséghez fél kávéskanállal teszek.)
Egy fémtálcára tesszük a tisztára kimosott üvegeket.Én elötte sterilizáltam forró ecetes vízzel . Majd belemerjük forrón a paradicsomlevet. Légmentesen lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük, és ott hagyjuk kihűlni!
Nagyon jók a receptjeid,már többet is megnéztem. Ha jól látom a képeket,miután üvegbe szeded a paradicsomlevet,fejre állitod az üveget.Ez elhagyható?
Én soha nem rakok bele tartósítót, és még soha nem volt semmi baja.(Hiszen azért készítem otthon, nem a boltit veszem!)
Természetesen elhagyható a fejre állítás ,azzal egy vákumot képez a kupakra .Én is voltam már úgy hogy éppen hogy stimmelt a kupak és nem mertem fejre állítani az üveget .Az az 5 liter mennyiséghez fél kávéskanál tartósító elenyésző ,de így biztos ami biztos .
Én sem teszek bele tartósítószert, celofán tetejére szórom a kupak alá és úgy zárom le az üveget fejre állítom utána száraz dunctba teszem.
A Napokban mivel többször tettem el ahogy érik a termés ,így leegyszerűsítettem a dolgomat ,egy picit főzöm csak míg levet enged ,majd a botmixerrel szinte pépessé töröm ,ezután átengedem az apró lyukú szűrőn és utána forralom fel .Sokkal egyszerűbb mint paszírozni és kevesebb a veszteség is .
Nem főzöm a paradicsomot , megdarálom teszek bele sót nátrium-benzonát -ot ,egy éjszakát hagyom pihenni és töltöm az üvegbe! Nagyon finom!
Szintén nem főzöm a paradicsomot, első körben ,nyersen lehúzom a héját amiről lejön ami nem az úgy marad.Összeszelem és megy a turmixba.Jó pépeste turmixolom és utána főzöm addig még elmegy a habja és egy kicsit sűrűsödik.Természetesen a végén teszek egy kis nátrium-benzonátot hozzá.Az üvegekbe kimerítés után még egy kis étolajat öntök minden üvegre zárásnak.A tavalyról megmaradt paradicsomot nem lehet megkülönböztetni az ideitől.Gyönyörű a színe íze egyaránt.
Most az idén előszőr daráltam le nyersen a paradicsomot és utánna főztem kb 20 percet sót cukrot csokor zellerzöldet főztem bele amit a végén kidobok csak az íze legyen benne szalicil egy pici forrón üvegekbe tőlteni pokrócba csomagolni száraz duncba másnap polcra tenni hidegen nagyon finom ital bármilyen paradicsomos ételbe kitűnő a zeller nagyon finom ízt ad neki bátran próbáljátok ki!!
Felül írt hozzászólásokból kiderült számomra, hogy senki nem főzi ki a paradicsomot. Mi következő kép főzzük be télire a paradicsomot- megmosott érett paradicsomot kifőzzük vízben,( ez állítólag azért jó, mert megszabadítsuk sárga színű létől, ami a nagyanyáink szerint egészségtelen. ) majd kiszedjük szűrő segítségével, lecsepegtetjük és kipasszírozzuk, majd így összegyűjtött paradicsomlevet, tetszés szerinti sűrűségűre főzzük, majd forrón üvegekbe rakjuk tartósító szer nélkül és jól lezárt üvegek mehetnek a száraz dunsztba így is eláll évekig, szín és íz vesztés nélkül
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.