A tésztához:
30 dkg liszt (érzésre, hogy ne ragadjon, de jó lágy tésztát kapjunk
25 dkg puha margarin
3 db kozepes nagyságú burgonya
1 dl langyos tej
csipetnyi cukor
2 dkg éleszto
1 tojássárgája
2 csapott tk só
Tetejére:
1 tojássárgája
Ha kenyérsutogépben dagasztjuk, akkor a lisztben elkeverjuk a sót és a cukrot. A margarint, a tojássárgáját és a burgonyát beletesszuk az ustbe, ráontjuk a lisztet, amelynek kozepébe kis mélyedést csinálunk, ebbe morzsoljuk az élesztot, ráontjuk a langyos tejet, és elindítjuk a dagasztás programot. Ha végzett a gép, akkor kiveszem a tésztát egy kelesztotálba és 1 órát kelni hagyjuk.
A kézi dagasztásnál a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjuk a sót, hozzáadjuk az élesztos tejet, majd a tojást, a margarint, a fott burgonyát, és jól osszegyúrjuk. Kelesztotálban 1 órán át kelni hagyjuk.
Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtom, majd félbe hajtom, és még egyszer jól osszehajtom. Így 8 rétegu lesz. Nem kell pihentetni kozben, hanem rogton ismét kinyújtom, kb. ujjnyi vastagságúra és késsel bekockázom a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Sutopapíros vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakom a pogácsákat, ahol pihenhetnek 5-10 percet. Aztán a tetejét lekenem tojássárgájával és elomelegített sutoben 200 fokon alul-felul sutoben, holégkeverésesnél 180 fokon kb. 20 percig sutom.
TIPP: Készíthetjuk maradék burgonyapurébol is, de ebben az esetben a margarinból is kevesebbet tegyunk kb. 18-20 dkg-t, hisz a puré is tartalmaz valamennyi vajat. Ha késobb van idonk kiszaggatni a pogácsákat, akkor huvos helyen tobb órát is pihenhet.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.