tésztához: 4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt és 2 evőkanál kakaópor
krémhez: 1 sárgabarackbefőtt, 4 dl édes pezsgő, 4 tojássárgája, 1 csomag főzős vaníliapuding, 5-6 evőkanál kristálycukor, fél csomag zselatinpor (1,25dkg), 4 dl habtejszín, egy evőkanál sárgabaracklekvár
díszítéshez: 2 dl habtejszín
Először is a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra (gázsütő 3-as fokozat). Egy 24 cm-es (nekem 26-os van, azzal is jó!) tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. A tésztához való tojások sárgáját különválasztjuk a fehérjétől. A sárgákat fehéredésig keverjük a kristálycukorral. Ez robotgéppel 3-4 perc nagy fokozaton. Majd belekeverjük a lisztet és a kakaóport. Teljesen elkeverjük. Majd külön felverjük a 4 tojásfehérjét kemény habbá. Egyharmadát hozzákeverjük a kakaós masszához, és erősen, jól eldolgozzuk, fellazítjuk vele. A maradék habot is hozzáöntjük, de akkor már csak óvatos mozdulatokkal dolgozzuk össze, nehogy a tojáshab összetörjön. Ha már elvegyült, beleöntjük a kivajazott tortaformába, elegyengetjük, betesszük a sütőbe kb. 20-25 percre. Tűpróbával ellenőrizhetjük a 20. perc után, belebökünk egy kést, ha nem ragad rá semmi, akkor elkészült. Míg sül a tésztánk, addig 3 deci pezsgőt felteszünk melegedni. A maradék egy decibe beletesszük a 4 tojássárgáját, a vaníliapudingport, a kristálycukrot. Nagyon alaposan elkeverjük, majd a forró pezsgőhöz öntjük és kevergetve, pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. Pár perc után hozzákeverhetjük a zselatinport is. (Ha lapzselatinunk van, azt egy pár percre hidegvízbe kell áztatni, majd kinyomkodni és úgy hozzákeverni a krémhez) Hagyjuk hűlni, de mielőtt teljesen kihűlne keverjük hozzá a habbá vert tejszínt is, óvatos, laza mozdulatokkal. A megsült tésztát hűlni hagyjuk, ha már csak langyos, akkor vegyük le a karimát, fordítsuk meg és óvatosan emeljük le az alját. Ha jól kivajaztuk-liszteztük, akkor le fog jönni. Erre azért van szükség, hogy ha már a krém is rajt lesz, másnap könnyedén ki tudjuk majd emelni hogy ne a tortasütőben kelljen majd szeletelni a tortát. Ha sikerült meglazítani akkor fordítsuk meg, tegyük vissza és újra csatoljuk rá a karimát. Kenjük meg a tészta tetejét a lekvárral vékonyan, majd a lecsöpögtetett barackokat egyenletesen helyezzük el rajta. A pudingos habot kenjük rá, majd helyezzük egy éjszakára a hűtőbe. (Mielőtt még a krémet rátennénk a torta oldalához körben tehetünk duplán hajtogatott sütőpapírt, ez segít, hogy a krém ne ragadjon a tortaforma oldalára. Ha ezzel nem akarunk bíbelődni, akkor másnap, mielőtt levennénk a karimát egy késsel érdemes a tortaforma szélét végighúzni, így ha kikapcsoljuk nem ragadnak rá majd nagy pamacsok a tortánkból) Másnap a 2 dl tejszínhabot kemény habbá verjük és ahogy nekünk tetszik úgy díszítjük vele. Ha nem akarjuk nem muszály, akkor is nagyon mutatós.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.