Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 15 g élesztő,1 dkg só, 1,5 dl langyos tej, 1 tojássárgája
Töltelék:
15 dkg mák, 13 dkg cukor, kevés tej,( kb 50 ml )2-3 dkg vaj, reszelt citromhéj, 1 ek vanília aroma
Kenéséhez:
1 db tojás
Elkészítése:
A tészta összetevőiből géppel nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd megkelesztjük. Kelesztés után egyforma, dió nagyságú golyókat formálunk a tésztából.
Sütőpapírral bélelt tepsit készítünk az asztalra, és a golyókat egymástól 5 cm-es távolságba helyezzük. A közepükbe fészket készítünk úgy, hogy az ujjunkkal benyomunk mélyedést a közepébe, ebbe kerül a töltelék.
A mákot a cukorral, a citromhéjjal, vaníliával, és vajjal összedolgozzuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Mindegyik tésztafészekbe teszünk tölteléket. Annyit tegyünk, hogy ne folyjon ki belőle, amikor sülés közben nő a térfogata a tésztának.
Ezután lekenjük tojásfehérjével, majd 20 percig meleg helyen kelesszük. Utána a tojássárgájával kenjük le.
200 fokra előmelegítjük a sütőt, majd mikor betesszük, 180 fokra visszaéve 20- 25 percig sütjük.
Porcukrot szitálunk a tetejére.
Kevés időt vesz igénybe, és finom!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.