12 db zsemle, 15 dkg vaj,kb. 0,5 l sárgabarack lekvár, 6 db tojás 36 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás cukor, 1,5 liter tej, a tepsi kikenéséhez margarin, zsemlemorzsa.
A zsemléket ujjnyi vastagra felszeleteljük, egyenként megvajazzuk. A tepsit vastagon kikenjük margarinnal és jól meghintjük zsemlemorzsával. A vajazott szeleteket egyenként megkenjük baracklekvárral és lerakjuk a tepsibe, kb. 3 sorban tudjuk egymásra rétegezni. Közben felforraljuk a tejet és hűlni hagyjuk. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a 36 dkg kristálycukorból kivett 6 evőkanál cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral kemény habbá verünk ( először cukor nélkül teljes keményre, majd kanalanként a kétféle cukorral jó keményre kell felverni). A kész habot felhasználásig tegyük hideg helyre ( hűtőbe). A tojások sárgáját a maradék kristálycukorral és 2 cs. vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt tejjel ( először apránként adagolva) elkeverjük. Az így kapott cukros-tojásos tejjel leöntjük a tepsibe lerakott zsemlét, kicsit hagyjuk, hogy azt magába szívja,majd alufóliával letakarva előmelegített sütőben sütjük 160-170 fokon kb. 20-22 percig. Ekkor levesszük az alufóliát és a tojáshabot rásimítjuk a tetejére, majd visszarakjuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a hab szépen megpirul a tetején ( 8-10 perc).
Tipp: A habos tetejű tésztát akkor lehet szépen szeletelni, ha a kést minden vágás előtt hideg vízzel leöblítjük.
A beküldött képen látható sütit baracklekvárral készítettem, de még finomabb, ha megszórjuk még darált dióval, vagy darált mákkal, mindkettővel finom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.