Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Savanyúság / lekvár / befőtt étel receptek » Rózsalekvár

felvitel dátuma: 2011-07-18 21:54:27       mai nézettség: 1       nézettség: 3044
részletes recept
Hozzávalók 1 személyre:

kb. 40 dkg rózsaszirom (csak vegyszermenteset használjunk)

kb. 40 dkg alma

0,5 liter rózsaszörp (amivel le tudjuk turmixolni a virágokat)

15 dkg cukor

2 db citrom leve(ízlés szerint)

Előkészületi idő: 10 perc


Elkészítés:

A rózsaszörp készítés után maradt szirmokból készítettem.

Rózsaszörp készítés itt: http://www.receptlap.hu/recept/rozsaszorp_3524

Mivel a rózsa nem tartalmaz pektint, így szükség van zselésítő anyagra. Választhatunk a pektin tartalmú cukor és gyümölcszselé között, de én nem vagyok híve ezeknek. Az alma egy teljesen természetes anyag, aminek magas a pektintartalma és kiválóan megoldja ezt a kérdést.

 

1.       Az üvegeket és a tetőket mossuk el és csírátalanítsuk. (Csírátalanítás=alaposan elmossuk és 1-1 arányú ecetes forró vízzel kiöblítjük és lecsurgatjuk)

2.       Előkészítjuk a száraz dunsztot. (Én egy nagy kosarat béleltem ki, amit takarókkal tartottam melegen)

3.       A  rózsaszörp készítésből megmaradt szirmokat leturmixoljuk a rózsaszörppel.

4.       Az almát megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát  és leturmioxoljuk a citrom levével.

5.       A leturmixolt rózsához hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük főzni, közben folyamatosan keverjüknehogy leégjen. Amikor már forr(rotyog), hozzáadjuk az összeturmixolt almát és tovább főzzük.

6.       Folyamatosan keverve addig főzzük, amikor edénybe cseppentve megdermed.

7.       Forrón üvegekbe tesszük ( az üvegek legyenek szárazak belülről) vigyázunk nehogy elrepedjenek. Rátesszük a kupakot és 1-2 percre a fejére fordítjuk. Így elvben minden csíramentes lesz és tartósítás nélkül is eláll. Ha ebben nem bízunk, tegyünk az üveg tetejére 2 rétegű celofánt, arra tegyünk 1 késhegynyi nátrium-benzonátot, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását (semmiképpen se bele, mert egészségtelen, szalicilt meg főleg ne!)és úgy zárjuk a kupakot.

8.       Tegyük bele a dunsztba és hagyjuk ott kihülni. (2 napig is maradhat)

 

Kicsit fokozhatjuk:

Levendulás változat

üvegenként 2-3 levendulavirág

Minden megegyezik a fentiekkel, csak a  5. pont megkezdése előtt  beletesszük a megmosott levendula virágot (száras)és azzal együtt főzzük. A virágot nem tesszük bele az üvegekbe.

 

Narancsos változat

1-2 db narancs

Facsarjuk ki a narancsok levét  és az almával együtt adjuk hozzá a rózsához.

 

Fahéjas változat

a végén ½  tk.fahéjat elkeverünk benne. (ízlés szerint)

 

Szakács: Helga


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.