· 30 dkg liszt
· 3 db tojás
· 1dl tej
· 1dl szódavíz
· 1 kk tengeri só + 1 csapott ek a főzővízhez
· frissen őrölt bors
· 15-20 dkg edami, ementáli, vagy más hasonló típusú sajt, csak ne füstölt legyen!
· 2 ek vaj
· 1 nagy fej vöröshagyma
· 10 dkg húsos füstölt szalonna
Egy nagy fazékban vizet forralunk, és teszünk bele 1 evőkanál sót.
A lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk a 1 kk sót, a tojásokat, tekerünk rá egy kis borsot, majd fakanállal nagyjából összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, szódavizet, és összekeverjük. Csak annyira kell elkeverni, hogy nagyjából egynemű, éppen hogy csomómentes legyen, mert ha nagyon kikeverjük, nehéz lesz a tészta. Az is fontos, hogy akkor állítsuk össze, amikor már forr a víz, nem jó, ha áll a tészta. A szódavíz mennyisége is tájékoztató jellegű, mivel a liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kell még bele víz ahhoz, hogy nokedli tészta sűrűségű legyen. A tésztát nokedli szaggató (vagy nagy lyukú szűrő) segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Én két részletben csináltam, nem kell nagyon telerakni a főzővizet! Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, készen vannak, szedjük ki szűrőkanállal és egy szűrőben öblítsük át hideg vízzel.
A sajtokat lereszeljük. A húsos szalonnát felkockázzuk, egy (lehetőleg vas) serpenyőben megpirítjuk, beletesszük a kifőtt galuskát, összeforgatjuk, majd megszórjuk a lereszelt sajttal. Közepes tűzön addig sütjük, amíg a sajt jól ráolvad-rásül.
A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk, és kevés zsiradékban (olaj vagy vaj) arany barnára pirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A kész nokedlit borsozzuk meg ízlés szerint, szórjuk a tetejére a pirított hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tálaljuk melegen, hagyományosan a serpenyőben. Ha szeretjük, készíthetünk hozzá vegyes salátát!
Elkészíthető sütőben is, ilyenkor a nokedlit és a rávalókat rétegezzük, és aranybarnára sütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.